EXCLUSIV  Motive de a nu rata Festivalul de la Cannes. Şi nu numai pentru cinema

Reîntoarcerea lui Nicole Kidman
Reîntoarcerea lui Nicole Kidman

Să celebrezi trecutul glorios şi să descoperi calea către un viitor incert. Aceasta este marea provocare a celei de a 70-a ediţii a Festivalului de la CannesThierry Fremaux i-a chemat la întâlnire pe maeştrii cinema-ului, punctând pe noile talente, şi privilegiază, ca întotdeauna, promisiunile.  

Este afirmată diferenţa între marele şi micul ecran într-o epocă în care graniţele sunt labile şi fluide. Şi, dincolo de luările de poziţie teoretice, va fi interesant de înţeles în aceste 14 zile cum se întreţes, se alătură, se înfruntă realităţile care convieţuiesc pe Croisette: competiţia de autor, impunătoarea piaţă cu contradicţiile ei, serialele de televiziune şi realitatea virtuală, evenimentele mondene şi caritabile, muzica şi dansurile pe plajă.

Iată 10 motive pentru care nu trebuie pierdută actuala ediţie a Festivalului.

(w670)

Sicilian Ghost Story

S-a adăugat la câteva zile după selecţie, pelicula A true story, de Roman Polanski. La patru ani de la Venus în haină de blană, o regăsim pe Emmanuelle Seigner, soţia regizorului polonez naturalizat francez, în rolul une scriitoare care, după publicarea ultimei sale carţi, suferă o cădere nervoasă, după ce a devenit obiectul unei atenţii morbide din partea unei dintre admiratoarele sale, întrupată de Eva Green, acum dark lady al cinema-ului mondial. Filmul este inspirat de thrillerul D'après une histoire vraie, de Delphine de Vigan. Se aşteaptă, pe lângă filmul semnat de el, posibile contestări după ce, cu câteva luni în urmă, s-a protestat înpotriva deciziei de a-l numi Preşedinte al Juriului Premiilor César. Există o sentinţă încă în vigoare împotriva lui Polanski pentru abuzarea unei fete, acum 40 de ani.

(w670)

Sofia Coppola

Două filme sunt derivate din romanul grafic, multe sunt inspirate din romane. După succesul lui Hugo Cabret, Todd Haynes aduce pe ecran o altă creaţie a lui Bryan Selznick, frumosul roman grafic Wonderstruck (Cabinetul de curiozităţi). Două poveşti paralele care sfârşesc prin a se împleti la Muzeul de Istorie naturală din New York. În film, Julianne Moore, alături de Michelle Williams şi tânărul Oakes Fegley.

Diferit ca idee, How to talk to girls at a party de John Cameron Mitchell, după romanul grafic omonim al lui Neil Gaiman, le are în distribuţie pe Nicole Kidman şi Elle Fanning. O adolescentă din  periferia londoneză a anilor 70 se află la o serbare cu multe fete frumoase, care se dovedesc extratereştri gata să pună în aplicare un plan nelegiuit.

(w670)

The Beguiled

Şi apoi, o serie de romane, de la You were never really here, după una dintre povestirile lui Jonathan Ames, la A True Story, inspirat lui Polanski de cartea scriitoarei Deplhine de Vigan, la Non saremo confusi per sempre de Marco Mancassola, care spune povestea Cavalerului alb şi care a inspirat Sicilian Ghost Story al perechii Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza, selecţionat în Semaine de la critique

Mulţi actori, apar în mai multe filme. Recordul îl deţine Nicole Kidman care evoluează în trei filme şi un serial. Iar Colin Farrell interpretează fostul rol al lui Clint Eastwood, în remake-ul The Beguiled al regizoarei Sofia Coppola, şi este protagonistul din pelicula lui Yorgo Lanthimos, în care joacă şi Nicole Kidman şi Elle Fanning. Ambele actriţe sunt distribuite şi în producţia lui John Cameron Mitchel intitulată How to talk to girls at a party.

În ceea ce priveşte Italia, Barbara Bobulova este pe afişul filmelor Cuori Puri şi Doppo la Guerra, Edoardo Pesce poate fi văzut în Fortunata şi Cuori Puri, Simone Liberati, protagonistul din Cuori puri, apare şi în pelicula L'intrusa de Leonardo Di Costanzo.

Dacă există o regizoare care poate sta alături de Jane Campion, până acum singurul regizor-femeie care a câştigat Palme d’Or, aceasta este Sofia Coppola, distinsă deja cu Leul de Aur la Veneţia. Ea este prezentă cu un remake foarte personal The beguiled.  

Trebuie menţionat şi filmul The Killing of a Sacred Deer, de Yorgos Lanthimos, cu Colin Farrell în rolul militarului nordist rănit, care este îngrijit şi ascuns într-un colegiu de fete.

(w670)

Cuori puri

Să amintim şi Al Gore şi cinema-ul ecologic. Fostul viitor preşedinte al Statelor Unite şi Premiul Nobel pentru Pace revin în festival, după un deceniu, odată cu cel de al doilea capitol al unui documentar care a avut o carieră internatională şi a obţinut un Oscar. Dacă primul titlu era Un inconvenient truth, acum, documentarul este intitulat An inconvenient sequel: truth to power. Pelicula, ce va fi lansată în cinematografele americane în iulie, este regizată de Bonni Cohen şi Jon Shenk şi povesteşte succesele din aceşti 10 ani. Printre altele, şi succesul înregistrat de Donald Trump în 28 martie, cu Energy independence, un ordin executiv care subminează o bună parte din iniţiativele administraţiei Obama în domeniul schimbărilor climatice.

Iñárritu şi emigranţii. Este aşteptată cu nerăbdare Carne Y Arena, instalaţie de realitate virtuală, de şase minute şi jumătate, o călătorie în lumea emigranţilor pentru a înţelege ce simt.  Alejandro Gonzales Inarritu a realizat-o împreună cu Fundaţia Prada.

(w670)

Roman Polanski

Şi Vanessa Redgrave, dă glas, în documentarul Sea Sorrow, refugiaţilor, combinând cuvintele lui Bardo cu cele ale supravieţuitorilor din bărcile morţii. Povestea unui tânăr emigrant rănit care descoperă că are puteri supranaturale este subiectul filmului Jupiter's moon de Cornel Mundruczo.

Să spicuim, dintre numele starurilor ce vor veni pe Croisette, pe favoritul la cel de al treilea Palme d’Or, Michael Haneke, prezent cu Happy End, drama despre izolarea unei familii din înalta burghezie care trăieşte la Calais, ruptă de lumea reală în care se mişcă emigranţii strânşi în campusurile din cetatea portuară. 

(w670)

A True Story

David Lynch, regizorul peliculei Twin Peaks, este protagonistul celui mai aştepat eveniment de la Cannes, cu primele două episoade ale revenirii serialului, programate în 25 mai. La fel de aşteptată este şi Jane Campion cu Top of the lake: China Girl.

(w670)

Alejandro Inarritu


Elton John a chemat fanii la o întâlnire pentru a realiza trei video-uri despre trei simboluri britanice: Rocket Man, Tiny Dancer şi Bennie and the Jets. Cei care au câştigat în întrecerea dintre mulţi participanţi din întreaga lume, vor avea plăcerea de a arăta munca lor pe Croisette. Să nu uităm concertul lui Tony Gatlif, regizor şi muzician ţigan, care a făcut coloana sonoră a Festivalului.

(w670)

Wonderstruck

De la Nicole Kidman la Colin Farrell, starurile vor invada covorul roşu. Un capitol important îl formează chiar membrii juriilor, Jessica Chastain, Will Smith, Pedro Almodovar, Uma Thurman, pentru a cita numai câţiva.

(w670)

Yorgo Lanthimos

Apoi maestrul de ceremonii, Monica Bellucci, protagonistă a Galei de astă-seară şi a Galei Premiilor din 28 mai. Nu ar trebui să lipsească nici Claudia Cardinale, figura de pe afişul Festivalului. Lista este lungă. Încă din prima seară, cu filmul de deschidere Les fantomes d'Ismael de Arnaud Desplechin, vor urca treptele palatului festivalului Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Louis Garrel, alături de Alba Rohrwacher, dar şi Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Paul Dano şi Lily Collins, din pelicula SF Okja a coreanului Bong Joon-ho.

(w670)

Juianne Moore

Nicole Kidman este mica regină a Festivalului şi, în mod sigur, va apărea pe covorul roş şi Kristen Stewart, o obişnuită a Cannes-ului.

Sosesc din America şi Joaquin Phoenix, protagonistul peliculei You were never really here de Lynne Ramsay, echipa formată din staruri a producţiei The Meyerowitz Stories de Noah Baumbach, cu Dustin Hoffman, Ben Stiller, Adam Sandler, Emma Thompson şi Candice Bergen.

(w670)

Elton John

Perfecţionista Isabelle Huppert va apărea pentru Happy End de Michael Haneke, alături de Jean Louis Trintignant şi Mathieu Kassovitz. Şi apoi, Julienne Moore, Robert Pattinson Ellen Fanning, Kirsten Dunst şi Colin Farrell, dar şi Charlotte Gainsburgh. Şi, s-ar putea ca din echipa Twin Peaks a lui David Lynch să ajungă pe Croisette Kyle MacLachlan, Naomi Watts, Richard Chamberlain, Amanda Seyfried, Sheryln Fenn, David Duchovny.

(w670)

Dive pe covorul roșu

Pe Croisette, se anunţă o seară fierbinte, cu alte nenumărate dive…

(w670)

În așteptarea râvnitului Premiu Palme d'Or

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel