EXCLUSIV  Mircea Diaconu: Aberații de-mi crăpau urechile! Kovesi, ”șurubelniță” folosită de cineva

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu

Parlamentul European a adoptat rezoluția cu privire la statul de drept împotriva României. Europarlamentarul Mircea Diaconu, contactat telefonic de DCNews, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la votul final, direct de la Strasbourg.

Parlamentul European a adoptat rezoluția cu amendamente cu 473 voturi pentru, 151 împotrivă și 40 de abțineri. Tot ceea ce a însemnat amendamente pe protocoale secrete a fost respins. 

Mircea Diaconu a votat împotriva REZOLUȚIEI.

Acelui minut în care am vorbit după vot i-am pus un titlu și cred că asta se întâmplă: Mărunte jocuri politice riscă să dărâme toată construcția și am tradus în românește șandrama. Rezoluția inițialmente avea câteva puncte necesare, fără dubiu, de exemplu: un set de norme, criterii ale statului de drept, pe baza cărora au fost evaluate toate statele membre. Așa cum a început un studiu în 2014 pe nivelul și procedurile corupției în toate statele membre. Probabil că s-au îngrozit de ce au văzut și nu au mai aplicat deloc acest lucru, l-au stopat. Această rezoluție, inițialmente, cerea repunerea în marș a acestui studiu ritmic al nivelului corupției, unde România era pe la jumătate, nicidecum prima. Existau și inițial am primit cu foarte multă bunăvoință această rezoluție, minus niște lucruri, puteam să înțelegem câtă vreme ținta superioară merită efortul. 

Între timp, în 24 de ore, a început o explozie pur și simplu de minciuni, de invenții, de jumătăți de adevăr, grămadă, peste tot, pe toate căile cu putință, asupra tuturor colegilor și a textului și atunci am votat nu la rezoluție pentru că ceea ce numim stat de drept, după părerea mea, în România, nu că nu e în pericol, ci nu există, nu a existat. De la Revoluție încoace, el a continuat ce știa să facă. Nu a fost niciun moment în care statul de drept să existe. Nu poți să pui în pericol acum ceva ce nu este. 

România este un stat al anilor 50 care știe foarte bine să traducă pentru urechile surde europene termeni, noțiuni, principii, europene. În clipa în care cineva din Europa, citește, află, ce spune acest stat de drept cum ar veni, din România, că trebuie apărat, cei din Europa înțeleg că există acest lucru și că cineva riscă să îl distrugă. Nu este adevărat. Din acest motiv sunt și eu îngrijorat.

Voi cere pe toate căile României să își respecte Constituția, Curtea Constituțională, Parlamentul cu atât mai mult azi. Deciziile lor trebuie să fie cele care primează.", a declarat europarlamentarul Mircea Diaconu, în exclusivitate, pentru DCNews.

Sunt parlamentarii europeni cu adevărat informați și interesați despre ceea ce se întâmplă în România?

Sunt pozițiile grupurilor politice discutate înainte și există o formă de informare. Am participat și eu la dezbaterile din grupul liberal de aici. Am auzit niște lucruri de îmi crăpau urechile, aberații. Le-am contrazis pe loc. Am explicat niște realități românești cât am putut de amănunțit și eu și Norica Nicolai și Renate Weber. Din păcate erau urechi surde europene pentru că toată această construcție are un alt adevăr. Iată care: au început deja cu niște țări europene să fie puse la zid: Polonia, Ungaria, acum încearcă să o împingă și pe România în zona asta folosind niște lucruri pe de o parte adevărate, pe de alta nu, forțând pentru ca să introducă exact la exercițiul următor bugetar și tot în această legislatură sancționarea pentru încălcarea statului de drept cu reducerea fondurilor de dezvoltare. Acest stat de drept ar trebui să aibă întâi criterii clare, puncte de performanță pe care le atingi sau nu și de evaluare pe criteriul cărora poți să evaluezi un stat sau nu. Aceste lucruri nu există și de aceea această rezoluție le cere. Mi s-a părut absolut necesară. În ultimele 24 de ore a fost invadată de amendamente, de tâmpenii. Inițial se ținea să se rezolve chestia cu protocoalele, dar nu, au scos-o. Au fost niște negocieri între grupuri pentru a fi o rezoluție cu criterii unice, o rezoluție asumată, dar s-au scos niște lucruri și am votat cu nu. E adevărat că mulți dintre ei nu știu toate adevărurile, toate dedesubturile, nici nu ai cum să știi dintr-o altă țară membră decât a ta. E foarte greu cu cât mai mult mai marii grupurilor nu le înțeleg sau nu le folosesc din motive politice. Au început deja alegerile, poziționările pentru europene., a adăugat europarlamentarul.

Este Laura Codruța Kovesi un punct de interes pentru Parlamentul European?

”Nu este pentru Parlamentul European. Este introdusă în neștire de niște persoane ca amendament, iese pe o parte, se bagă pe alta. Sună într-un fel când zici: Vai, au destituit pe procurorul general, procurorul șef al DNA. Cum ar veni cei care fac dreptate în România sunt doamna Kovesi și domnul Lazăr, iar statul român îi dă afară. Sună într-un fel. Doamna Kovesi, în lucrul acesta, este ca o șurubelniță de care se folosește cineva. Ea nu are nicio vină azi, a avut ieri.”, susține Mircea Diaconu.

Care ar trebui să fie adevăratul motiv de îngrijorare pentru parlamentarii europeni

”Am spus și o să tot spun: prin genul ăsta de practici politice, mai marii europeni, fără să observe, fără să se îngrijoreze de faptul că în țările lor democrative europene, naționalismele, extremismele, tot felul de ciudați, le suflă în ceapă, au intrat în Parlament deja și mai au puțin și sunt majoritari, aia e îngrijorare pentru ei, nu pentru noi. România nu este deocamdată în punctul ăsta. Genul ăsta de practici asupra României ne vor împinge și pe noi în zona aia. Abia atunci îngrijorare.”, a concluzionat Mircea Diaconu pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel