Mesaj din Guvern, pentru românii din Italia: Țara noastră, una cu multe oportunități

Italia este una dintre țările preferate de românii care aleg să-și părăsească țara în căutarea unui loc de muncă sau a unui job mai bine plătit. Cu toate acestea, ministrul delegat pentru relațiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, susține că, deși integrarea europeană ne-a oferit această libertate pe teritoriul Uniunii Europene, și-ar dori ca cetățenii acestei țări să ia în considerare că și România oferă multe oportunități. 

Recent, ministrul delegat pentru relațiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, a oferit un interviu Cristinei Chellini, președinta Federației Asociațiilor Românilor din Toscana, F.A.R.T., în cadrul căruia a răspuns la o serie de întrebări legate de teme de importanță majoră pentru românii din Italia.

Una dintre acestea a vizat legea votului prin corespondență, în contextul în care România va avea, în 2016, alegeri parlamentare.

Întrebat dacă legea votului prin corespondență va fi aplicată la alegerile legislative de anul viitor, ministrul Tîlvăr a precizat: ”Este nevoie de susținerea unei majorități mai largi decât deține actuala putere. Este nevoie de un acord foarte larg pentru că este o lege organică. Toate forțele politice trebuie să conlucreze și să își asume o responsabilitate egală”, a spus oficialul Guvernului.

Statul român, atent la respectarea drepturilor pe care românii le au ca cetățeni europeni

Cât despre problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Italia, ministrul Tîlvăr consideră că ele nu diferite de cele ale altor cetățeni europeni din Italia: ”Comunitatea românească din Italia este pe atât de mare, pe atât de diversă. Avem în Italia și studenți emeriți și numeroși artiști, în special în domeniul liric, dar nu numai, avem antreprenori, avem oameni care muncesc în diferite domenii ale economiei. Și problemele cu care se confruntă fiecare sunt altele. Ele nu sunt diferite de cele cu care se confruntă întreaga societate din această țară sau alți cetățeni europeni care trăiesc în Italia. Statul român acordă o atenție deosebită respectării drepturilor pe care românii le au ca cetățeni europeni, respectării libertăților înscrise în documentele europene de bază, precum dreptul la liberă circulație a persoanelor bunurilor și capitalurilor sau eliminarea barierelor de acces pe piața muncii”.

Ce le transmite ministrul Tîlvăr românilor din străinătate 

De asemenea, ministrul Tîlvăr le-a reamintit românilor din Italia că ”Integrarea europeană ne-a adus tuturor dreptul de a călători, locui, studia și munci în altă țară a Uniunii Europene. Sunt drepturi și libertăți pe care românii le-au dorit și pe care statul român le recunoaște și le apără. Totuși, dorim ca românii să vadă în România locul unde se pot afirma, pot studia, pot realiza afacerile pe care și le doresc, pot munci și trăi. România este destinație pentru mulți investitori și antreprenori din întreaga lume, o țară cu multe oportunități”.

Un studiu efectuat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie-IRES arată ce cred românii despre Diaspora, cât câștigă cei plecați în străinătate, de ce și-au părăsit țara și în ce condiții se vor întoarce. Aproape jumătate dintre români au o rudă plecată în străinătate, arată datele publicate în revista Sinteza, din septembrie. Procentul este mai ridicat în famiile din mediul rural.

Potrivit datelor cercetării, Italia este țara în care au fost plecați cei mai mulți dintre români (29%), urmată de Spania (22%) și Germania (13%). Agricultura, construcțiile, îngrijirea persoanelor vulnerabile, transportul și curățenia sunt domeniile în care lucrează majoritatea românilor din Diaspora. Dorul de casă este principalul motiv al întoarcerii în țară, spun 49% dintre cei care au lucrat o perioadă în străinătate. Alți 7% spun că s-au întors la finalizarea contractului, sau pentru că și-au pierdut locul de muncă, iar 6% recunosc că nu au reușit să se adapteze. Cei care s-au întors au păreri împărțite: 58% spun că refuză să se întoarcă în occident, iar 38% ar repeta experiența.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel