A început aseară Festivalul Internaţional al Filmului de la Veneţia.
Fotografii au imortalizat şirul de vedete de pe covorul roşu din faţa Palatului Festivalului. Primul care l-a traversat a fost “padrino” Alessandro Borghi şi a continuat cu regizori, membrii juriului până la primul star al serii, Matt Damon, împreună cu soţia sa, Luciana Barroso. În ţinutele doamnelor a dominat culoarea albă, purtată de Jasmine Trinca, Bianca Balti... Matt Damon a defilat pe covorul roşu, surâzător şi emoţionat, într-un tuxedo negru, semnat Versace, iar soţia sa a ales o rochie roşie din şifon, cu un decolteu adânc. Co-protagonista filmului, Kristeen Wiig, a purtat o rochie lungă ecru, de asemenea cu un profund decolteu, semnată Zuhair Murad Haute Couture. Motoscafuri, flashuri, zâmbete. Divele au coborât cu rochii care de care mai elegante şi bijuterii impunătoare. Printre primii sosiţi s-au aflat Ricky Tognazzi cu soţia sa, Simona Izzo şi Gianni Amelio.
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a sosit şi el la Lido
Bijuterii de poveste. În anii 50, starurile optau pentru genuri diverse, cercei cu diamante, care de care cu mai multe carate, coliere regale pentru Brigitte Bardot în 1958. În anii 60, Jane Fonda, anticonformistă prin excelenţă, în locul diamantelor prefera lungile colane din coral, în timp ce Claudia Cardinale nu renunţa la parura sa cu bijuterii preţioase. Astăzi, starurile abordează diferite stiluri. Nu lipsesc colierele cu multe şiraguri din pietre preţioase, precum cele arborate de Nicole Kidman în 1999 sau de Sienna Miller în ediţia din 2005. Dar, diamantele continuă să fie protagonistele, aşa cum a fost colierul lui Naomi Watts în 2003. Şi perlele răspund la apel, în şiragul etalat de Monica Belucci în 2005. În ediţia din 2016 nu au trecut neobservate parura lui Amy Adams şi cerceii în stil candelabru ai Evei Herzigova. Oricum, covorul roşu de la Mostra del Cinema din Veneţia continuă să strălucească cu bijuteriile arborate de staruri.
Dario Franceschini şi Michela Di Biase
Jennifer Lawrence este actriţa cea mai urmărit de paparazzi la Veneţia, fiind protagonista filmului Mother, un nou thriller psihologic, dar şi Isabelle Huppert pe care o vom vedea în secţiunea Orizzonti cu Marvin, Micaela Ramazzotti, protagonista filmului aflat în concurs al lui Sebastian Rizzo, Una Famiglia…
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, împreună cu fiica sa Laura, a sosit la ceremonia de inaugurare, primit cu aplauze îndelungate. A fost însoţit de ministrul Bunurilor Culturale, Dario Franceschini, şi de guvernatorul regiunii venete, Luca Zaia.
Kirsten Wiig
Dario Franceschini a remarcat că “Inaugurarea marchează un moment important nu numai pentru Veneţia, ci pentru întreaga Italie. Această ediţie se derulează după ce, în sfârşit, a fost aprobată o lege a cinema-ului, aşteptată de decenii, care a modernizat şi a revoluţionat sistemul, a adus mai multe resurse, a promovat producţii internaţionale, susţine cinema-ul italian…”
Actorul premiat cu Oscar, Matt Damon, a venit la Lido împreună cu regizorul Alexander Payne pentru a prezenta filmul Downsizing care a deschis Festivalul. O comedie care abordează teme importante, cum ar fi suprapopularea, problemele de mediu, viitorul umanităţii.
Anette Bening
Bianca Balti
Filmul lui Alexander Payne se joacă cu genurile. Începe ca un film de science-fiction, continuă ca o comedie, are momente emoţionante şi altele de mare romantism, fără a cădea însă în sentimentalism. Totul, bazat pe jocul antistarului Matt Damon, în rolul lui Paul Safranek, un terapeut ocupaţional din Omaha, care, într-o mare fabrică de prelucrare a cărnii, încearcă să uşureze pentru muncitori consecinţele fizice ale orelor de lucru. Ar dori să fie medic, să-i ajute pe ceilalţi, dar ceea ce reuşeşte să ofere sunt numai câteva sfaturi despre ergonomie. Astfel, când hărţuit de dificultăţi economice, are posibilitatea, împreună cu soţia sa Audrey (Kristen Wiig) să fie micşorat, graţie incredibilei descoperiri a unui om de ştiinţă suedez care propune miniaturizarea ca răspuns la suprapopularea globală, nu rezistă ispitei. O provocare extraordinară, care îl va duce pe Paul în locuri neexplorate şi îi prilejuieşte experienţe care îl schimbă profund, permiţându-i să găsească un sens al existenţei pe care credea că îl pierduse.
Anna Mouglaris
Pentru Alexander Payne, filmul nu se deosebeşte prea mult de tematicile abordate în filmografia sa (Sideways, About Schmidt,The Descendants): “Chiar dacă este un film ştiinţifico-fantastic, are acelaşi tom şi acelaşi umor. Este o poveste care are elementele situaţiilor optimiste şi ale celor pesimiste şi nu ştiu la care dintre ele va reacţiona publicul. America lui Trump? Nu ştiu ce reacţie va avea la vizionare: eu l-am făcut pentru toată lumea”, a mărturisit regizorul care a şi scris scenariul împreună cu prietenul său dintotdeauna, Jim Taylor.
Actriţa Hong Chau
Şi dacă cineva îl întreabă despre semnificaţa politică a producţiei, Payne se eschivează: “Nu vreau să influenţez interpretarea publicului. Oricare ar fi aceasta, pentru mine este bună”.
Cine ştie dacă această peliculă, va cuceri inimile juraţilor Academiei aşa cum s-a întâmplat cu ultimele filme de deschidere a Mostrei de la Veneţia: Gravity, Birdman, La La Land?
Îi revine protagonistului rolul de a conduce spectatorii în inima poveştii: “Downsizing propune atâtea teme şi am dorit ca toate se ajungă la public, dar mai mult decât orice dorim să-l facem să râdă. Aceasta este frumuseţea filmului: conţine multe sentimente, dar este şi foarte amuzant. Sper că am reuşit, prin interpretarea mea, să redau întreaga călătorie emoţională a personajului. Alexander a realizat un scenriu precis şi a filmat fiecare secvenţă ca pe o piesă a unui joc de puzzle”, a afirmat Matt Damon.
Jasmine Trinca
Şi dacă regizorul explicase că nu ştie la ce să se aştepte după premieră, Damon a spus acelaşi lucru, adăugând: “Sperăm ca acest film să vorbească spectatorilor în acelaşi fel în care mi-a vorbit mie prima dată când am citit scenariul şi m-am gândit că este frumos şi original. Este dificil să faci un asemnea film la Hollywood, unde astăzi limitele sunt mult mai stricte şi nimeni nu doreşte să-şi asume riscuri. Este minunat că Paramount s-a hotărât s-o facă şi a avut încredere în noi. Sperăm că am realizat o producţie pe care o va dori toată lumea”.
După proiecţia de aseară, Matt Damon rămâne la Lido pentru că este şi protagonistul unei alte pelicule a prietenului său George Clooney, Suburbicon, pe un scenariu din anii 80 al fraţilor Coen.
“A fost fantastic să lucrez cu George. Este foarte uşor să lucrezi cu el, ca şi cu Alexander, pentru că este un regizor foarte bine pregătit şi orice zi de filmare se desfăşoară exact aşa cum era prevăzut. Nu e nevoie să faci lucrurile de două ori”.
Isabella Fontana
Şi, pentru starul din Jason Bourne şi din saga Ocean, să sosească la Lido e ca şi cum s-ar întoarce acasă: “Iubesc Veneţia, am filmat aici Talentatul Domn Ripley, am trăit în oraş o lună. Am venit cel puţin de cinci ori la Festival şi ultima dată am fost aici la căsătoria lui George. E un loc magic în care m-am simţit întotdeauna bine venit”.
UN STAR ÎN VERSIUNE REDUSĂ
Matt Damon a fost omul de pe Marte, agentul Jason Bourne, cinicul doctor Mann din Interstellar, dar dacă îi priveşti chipul exprimând bunătate, ochii limpezi, înţelegi de ce poate fi încă ales pentru a interpreta americanul din clasa de mijloc, cu problemele sale economice, familiale, cu greutatea de a tăi de la o zi la alta.
Cele două roluri cu care a sosit la Veneţia sunt foarte diferite unul de altul, dar ambele întrupează omul obişnuit, care, după o viaţă de sacrificii, de abuzuri, caută o salvare.
Isabelle Goulard
Şi dacă locul de desfăşurare al acţiunii din Downsizing este un fel de viitor distopic, în care sfârşitul lumii este o ameninţare reală, cel din Suburbicon este cel citadin, aparent perfect, din anii 50, “o cetate a minunilor şi a provocărilor”. Matt Damon, care joacă, în acest al doilea film, rolul lui Gardner Lodge, un modest impiegat, tată de familie care, după ce a suferit o intruziune în propria casă şi şi-a pierdut soţia, se transformă într-un răzbunător sângeros, azvârlind în haos întregul oraş, cu un lanţ de ameninţări, trădări şi violenţe.
Dar, înainte de a-l vedea pe Matt Damon dând trup temerilor şi frustrărilor americanului din clasa de mijloc, să amintim câte ceva din viaţa şi cariera acestui “antistar”, cum se defineşte el însuşi: “Sunt convins că persoanele care sunt într-o poziţie ca a mea îşi spun: dar ce este un star? Asta fac şi eu”.
Eleonora Carrisi
A fost pasionat de actorie încă de când era copil. La 8 ani a jucat într-o companie teatrală de copii şi la 10 ani l-a cunoscut pe Ben Affleck, cu care a pornit în cucerirea Hollywoodului. În acei ani, Ben Affleck lucra deja în televiziune şi l-a introdus pe Damon în lumea spectacolului. În 1992, cei doi prieteni se hotărăsc să scrie un scenariu, sperând să găsească roluri bune pentru ei, dar au trebuit să aştepte destul de mult până să atragă atenţia unui producător. După cinci ani, acel scenariu devenit film (Good Will Hunting, regizat de Gus Van Sant, 1997), şi-a adjudecat un Oscar şi a i-a adus lui Matt Damon, care interpreta rolul principal, o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun actor.
Rebecca Hall
După câteva filme de succes, ca Salvaţi soldatul Ryan şi Talentatul Domn Ripley, a luat parte la serialul Ocean, împreună cu prietenii lui George Clooney şi Brad Pitt. În paralel, a început o altă saga cinematografică, dedicată fostului agent secret Jason Bourne (protagonistul romanelor lui Robert Ludlum), campioană a încasărilor în toată lumea.
Matt Damon, care în luna octombrie va împlini 47 de ani, este producător, atât al serialului Bourne, dar şi al filmului dramatic Manchester by the sea, cu care Casey Affleck a câştigat un Oscar, iar producătorul a obţinut o nominalizare.
Dar, Matt Damon întrupează omul obişnuit, antistar, ca tată de familie de când, cu 12 ani în urmă, s-a căsătorit cu argentiniana Luciana Barroso, pe care o cunoscuse într-un bar din Miami în timp ce filma Stuck on You, devenind imediat tatăl unui adolescent pe care soţia sa îl avea dintr-o relaţie anterioară. Apoi, a avut alţi trei copii, iar actorul nu încetează să afirme că în casa lui femeile sunt stăpâne.
Tommasa Giovannoni
Când cu ceva timp în urmă prietenul său Ben Affleck s-a despărţit de soţie, Jennifer Garner, presa i-a pus întrebări lui Matt despre căsătoria sa. “Căsătoria este, cred, o nebunie. Dar eu am fost norocos când am găsit-o pe soţia mea, şi dacă există un secret în căsătorie, este acela de a avea un pic de şansă”.
Marina Ripa di Meana
Alexander Payne a obţinut deja două Oscaruri, pentru scenariul comediei plasate între viile din California în Sideways şi pentru scriptul comediei The Descendants, care l-a avut în rolul principal pe George Clooney. Pentru regizorul american este prima data când prezintă un film la Veneţia, film care urmează să fie lansat în Italia şi în America în ianuarie 2018, la timp pentru cursa Oscarurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu