Lupta anticorupţie, în centrul dezbaterii privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen

mita, spaga
mita, spaga

Lupta anticorupţie şi reformarea justiţiei sunt în centrul dezbaterii privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, aceste ţări fiind deja supuse unei monitorizări inedite a Uniunii Europene în aceste domenii, scrie într-un comentariu AFP, preluat de Mediafax.

Franţa, Germania şi Olanda vor să condiţioneze aderarea la Schengen de progresele "ireversibile" în combaterea corupţiei, o noţiune care va trebui definită mai precis în cazul în care se va reţine această condiţie.

Graţie "mecanismului de cooperare şi verificare" (MCV), Bruxelles-ul a fixat deja mai multe obiective acestor ţări şi efectuează evaluări periodice din 2007.

Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, judecătorilor şi diplomaţilor, această supraveghere a condus la ameliorări semnificative chiar dacă sunt necesare alte progrese.

În Bulgaria, numărul persoanelor inculpate pentru fapte de corupţie la nivel înalt a crescut, în timp ce în România, Parchetul anticorupţie funcţionează "în mod convingător", potrivit Bruxelles-ului. Ameninţată de către parlamentari, agenţia română care urmăreşte îmbogăţirea ilicită a aleşilor şi a funcţionarilor a fost salvată graţie MCV şi susţinerii preşedintelui Traian Băsescu, apreciază analiştii.

Apărător fervent al MCV, Cristian Ghinea, directorul Centrului român pentru politici europene se teme totuşi că o legătură între această supraveghere şi intrarea în Schengen va fi "contraproductivă".

"Aderarea la Schengen este un obiectiv pe termen scurt pentru România. Într-un mod sau altul, în acest an, anul viitor sau în maxim doi ani, vom fi în Schengen. Dar reformarea completă a sistemului judiciar este un obiectiv pe termen lung", care va necesita menţinerea supravegherii europene pe o perioadă mai lungă, subliniază el.

Or, potrivit lui, există riscul ca făcându-se legătura între cele două dosare, odată ce intrarea în Schengen va fi efectivă, monitorizarea Bruxelles-ului să fie ridicată prematur.

El încurajează deci Bucureştiul, ca şi Sofia, să pledeze pentru menţinerea MCV atât timp cât va fi necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel