Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a explicat la România TV informațiile apărute în presă potrivit cărora Laura Codruța Kovesi s-ar bucura de imunitate de jurisdicție pentru actele îndeplinite, inclusiv de afirmațiile scrise sau verbale în calitatea lor oficială, în timpul mandatului de procuror-șef european și după încetarea funcției în cazul în care va conduce Parchetul European.
Întrebată dacă Laura Codruța Kovesi ar putea fi anchetată penal sau chiar arestată cu acest tip de imunitate în cazul în care va ajunge procuror-șef european, Norica Nicolai a declarat că fosta șefă a DNA ar avea doar niște beneficii, iar în cazul în care nu și-ar îndeplini corespunzător activitatea, chiar ar putea fi revocată din acea funcție.
Cu siguranță da. În tot regulamentul care vizează statutul procurorului șef european, e vorba de principiul cooperării consolidate pentru că aici apare această instituție, vorbește de îndepărtatea din funcție, nu e vorba de imunitatea pe care o cunoaștem noi în regiunile constituționale, imunitatea prevăzută în Constituțiile diverselor state și care se aplică, de regulă, celor aleși, parlamentarilor. Această funcție este o funcție de înalt funcționar european, dar e vorba de niște beneficii de care doamna Kovesi se va bucura dacă va îndeplini această funcție, dar nu de imunitate pentru cercetare. Acest regulament prevede foarte clar că ea poate fi revocată, retrasă din această funcție în mai multe situații: nu își îndeplinește corespunzător activitatea, are chestiuni care țin de natură penală și atunci Parlamentul poate cere revocarea ei înainte de expirarea mandatului, nu e vorba de o imunitate în sensul în care noi avem această instituție prevăzută în Constituție.” a spus Norica Nicolai.
Vezi și: Iohannis, declarație audiere Kovesi. Avocatul Bolcaș: Este mai mult decât clar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu