Iohannis: Un gest de respect. Le apăr împreună cu dumneavoastră

Denisa Zamfir / 03 dec 2018 / 20:46 Salveaza PDF Comentarii
Klaus Iohannis
Descriere foto: Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia reinaugurării Sinagogii Mari din Iaşi şi aprinderii celei de-a doua lumânări de Hanuka.

"Cu ocazia reinaugurării Sinagogii Mari din Iaşi, vă transmit salutul meu călduros şi vă felicit pentru faptul că, astăzi, Sinagoga redevine, prin efortul autorităţilor şi al credincioşilor, un locaş viu de rugăciune, un reper în viaţa spirituală şi culturală a oraşului. Această reinaugurare festivă se desfăşoară în mod simbolic la începerea Hanuka, numită în tradiţia iudaică sărbătoarea 'inaugurării' şi a 'luminii'. Fie ca celebrarea dedicată Sinagogii Mari şi comunităţii evreieşti din Iaşi să vă întărească în credinţă şi să ducă mai departe lumina speranţei într-un viitor mai bun, sub semnul păcii şi al solidarităţii", afirmă Iohannis în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

Cel mai vechi lăcaș de cult mozaic din România

Preşedintele subliniază în mesaj că Sinagoga Mare are o istorie care se întrepătrunde cu aceea a Iaşiului şi a comunităţii evreieşti, căreia i-a fost "templu sacru şi refugiu în momente dificile".

"Reinaugurarea celui mai vechi lăcaş de cult mozaic din România reprezintă, în anul în care celebrăm împreună Centenarul Marii Uniri, şi un gest de respect faţă de memoria celor care s-au jertfit pentru credinţă şi libertate. Este, de asemenea, un omagiu adus personalităţilor evreieşti care au susţinut în plan internaţional Unirea de la 1918, contribuind substanţial la modernizarea şi progresul României, dovedindu-şi fidelitatea faţă de ţară şi credinţa în destinul ei istoric", arată Iohannis.

El se declară bucuros că Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România susţine constant restaurarea şi punerea în valoare a sinagogilor din România.

"Ele dau o frumoasă expresie valorilor pe care şi eu le susţin şi pe care, împreună cu dumneavoastră, le apăr: cunoaştere, dialog şi toleranţă. 'Hag Hanuka Sameah!'", conchide președintele.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.81