După ce președintele Klaus Iohannis a solicitat abrogarea Ordonanței de Urgență privind modificările legile Justiției și a susținut că Justiția nu mai poate fi subordonată politicului, ministrul Tudorel Toader a ieșit cu o serie de precizări cheie. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarațiile celor două personalități.
Și eu mă gândesc să fac o demonstrație în favoarea repunerii imediate în funcție a procurorilor Onea și Portocală. Este un grav abuz făcut acestor oameni. Doresc imediat să fie repuși în funcție. Pe vremea dânșilor, justiția era independentă. Nu pot decât să deplâng faptul că atunci când au fost puși în magistratură, colegii lor procurori nu au făcut demonstrații în stradă cum se întâmplă acum, dar iată, este un rău care poate fi îndreptat.
Câtă vreme nimeni nu va ieși să spună lucrurilor pe nume, și anume că, din nefericire, la 30 de ani de la Revoluție, România tot nu are justiție, nu se face dreptate. Întâmplător se mai face dreptate, acolo unde ai procurori și judecători oameni. Sistemul ca atare nu face justiție decât întâmplător. Sistemul a arătat cum completurile de judecători erau puse cu mâna, nu erau trase la sorți, nu se dădea lege. Iarăși nu au făcut demonstrații atunci. Care este independența justiției? Pentru numele lui Dumnezeu, dacă justiția era independentă, nu aveam valul înspăimântător de abuzuri, a declarat Bogdan Chirieac, prezent prin legătură telefonică, în jurnalul de știri, de la România TV.
Este absolut necesar. Soluțiile acestui val este dialogul între profesioniști. Nu lozincile politice. Să apărăm independența justiției, să apărăm statul de drept. Și eu adaug: Puneți-i în funcții înapoi pe Portocală și pe Onea, că ei sunt justiție independentă și statul de drept. Când dăm de o parte lozincile politice, la dialogul între profesioniștii judecători, procurori, societate civilă din CSM, Ministerul Justiției, mai adaug ceva la sfânta masă, marii profesori de drept din această țară și nu doar penaliști, fiindcă justiția nu funcționează sub nicio formă, ea este inoperantă în domeniul civil, comercial. Toți profesorii de drept trebuie să participe la acest dialog, să vedem ce anume nu a funcționat. Aud o aberație de la un distins domn judecător, la vremea sa revocat de colegii judecători: Să nu punem justiția sub un partid politic. Justiția nu a mai fost sub un partid politic din 2004. A fost sub directa coordonare a lui Traian Băsescu și apoi sub directa coordonare a fostului SRI, până a venit Eduard Hellvig director, în 2015. Justiția nu a mai fost în slujba partidelor, a fost în slujba securității. Și domnul Băsescu era vârful ice-berg-ului la securitate. Cum păzești justiția nu încât să intre sub ordinea unui partid, să nu intre în câmpul tactic al generalului Dumbravă sau să fie câmp tactic pentru SRI? Eu cred că aceasta este una dintre preocupări. Să știți că nu există altă soluție. Ne bate, ne arestează, ne scoate de la pușcărie, dar în final tot dialogul rezolvă, doar că mai rămânem în mlaștină câțiva ani. Dacă începem să stăm de vorbă, nu mai dăm apă la moară nici în exterior ca să mai distrugi ce a rămas din imaginea României. Noroc că imaginea noastră este atât de proastă încât nu mai ai ce strica în exterior, nu mai ai decât să te duci în sus, să o îmbunătățești, a adăugat analistul politic.
Vezi și: OUG 7, scandal. Toader: Am decis să abrogăm complet!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
• acest articol reprezintă o opinie;