Iohannis la Înviere. IPS Daniel a invocat noțiuni de fizică pentru a explica semnificația Luminii

Patriarhul Daniel a explicat în câteva cuvinte semnificația acestei sărbători pentru Biserica Ortodoxă. Poate nu întâmplător, patriarhul a recurs și la noțiuni de fizică: „masa luminii fiind de 0 în stare de repaus devine ceva atunci când se află în mișcare", a rostit patriarhul, în prezența președintelui Iohannis, care este profesor de fizică, potrivit Digi 24.

„Această noapte, plină de Lumină, este cea mai mare sărbătoare a creștinătății și anume este sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morți și trecerea lui la o altă viață, la viața veșnică sau viața cerească nesfârșită. Sinaxarul acestei sărbători ne spune așa: numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc înseamnă „trecere", fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus la început lumea dintru neființă întru ființă, în această zi smulgând Dumnezeu poporul evreu din mâna faraonului, l-a trecut prin Marea Roșie și tot în această zi s-a pogorât din Ceruri și s-a sălăjluit în pântecele Fecioarei. Iar acum, smulgând tot neamul omenesc din legăturile Iadului, l-a suit la Cer și l-a dus iarăși la vechea vrednicie a nemuririi.

[citeste si]

Vedem, așadar, că în Biserica Ortodoxă, sărbătoarea aceasta are mai multe înțelesuri și privește întreg Universul și anume este o Trecere, este taina trecere Universului de la neființa la ființă, chemarea Universului văzut material de la neexistență la existență și aceasta este deosebit de semnificativă a înțelegere, deoarece primul element al Universului creat a fost Lumina. Lumina creată în Ziua întâi este veșmânt sau simbol al unei alte lumini: lumina necreată.

Însăși masa luminii fiind de 0 în stare de repaus devine ceva atunci când se află în mișcare. Cu alte cuvinte, lumina este memoria Universului care trecere de la neființă la ființă, de la neexistență la existență", a explicat Patriarhul Daniel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel