Ioana Petrescu, explicații pe Noul Cod Fiscal. "Nu cresc taxele, se aplică taxarea inversă"

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a ținut să facă anumite precizări pe Noul Cod Fiscal. 

"Clădirile și terenurile la care, până acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversă. Nu este o taxă în plus, nu este o taxă nouă, vorbim de TVA care se aplica și până acum, dar se va aplica prin taxare inversă. Este un sistem simplificat și reduce și evaziunea. Am aplicat o legislație europeană, care este opțională, iar noi am aplicat-o pentru clădiri", a explicat ministrul Finanțelor, potrivit Agerpres. 

Impozit locuințe. Persoanele fizice cu mai multe case nu vor mai fi taxate suplimentar

Cu alte cuvinte, în cazul taxării inverse nu mai plătește TVA-ul furnizorul de servicii, ci cumpărătorul.

O altă modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finanțelor, se discută cu părțile implicate, este eliminarea dublei impozitări în cazul stimulentelor acordate de firme angajaților sub forma unor asigurări de pensie și sănătate.

"În trecut, angajatul și angajatorul se puteau înțelege să primească angajatul beneficii de pensii și sănătate. Dacă beneficiul era sub 650 de euro, existau niște deductibilități. Dacă era peste 650 de euro, erau impozitate și la angajat și nedeductibile la angajator. Regula spunea că trebuia să fie 400 euro pentru pensii facultative și 250 de euro pentru asigurări private de sănătate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci dacă sunteți un angajator care vrea să ofere aceste beneficii angajatului, peste 650 de euro sunt deductibili, sunt impozitați doar la angajat", a mai sus Ioana Petrescu.

Noul COD FISCAL. Impozitarea maşinilor mici, eliminată

În plus, se elimină limitele impuse pe categorii de asigurări, respectiv cea de 400 de euro pentru pensii și 250 de euro pentru sănătate. "În limita celor 650 de euro angajatul și angajatorul pot decide cum să împartă aceste pensii facultative sau asigurări de sănătate", a mai spus ministrul Finanțelor Publice.

"Rescrierea Codului Fiscal este imperativă, oportună și benefică. Codul are nevoie de mai multe clarificări. Trebuie să eliminăm disfuncționalitățile și să îl adaptăm realităților economice", a subliniat Ioana Petrescu.

Ea a explicat că rescrierea este imperativă pentru că, din 2003 încoace, realitățile economice s-au schimbat în principal prin prisma aderării la Uniunea Europeană, care a impus adoptarea unor directive. 

Pe de altă parte, Ioana Petrescu a ținut să precizeze că, în noul Cod Fiscal, se menține cota unică, actuala cotă de TVA, dar și măsurile luate recent în privința comunicării electronice dintre firme și autorități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel