Interceptări la Cotroceni. Bomba aruncată de Băsescu, ”proprietarul” stenogramelor, poate să-i explodeze în față

A încălcat Traian Băsescu secretul de serviciu, publicând filmul discuțiilor de la Cotroceni, cu premierul Victor Ponta? Care este regimul acestor înregistrări: unde sunt stocate, cât timp, poate Traian Băsescu să le ia acasă când pleacă sau să le distrugă pe cele defavorabile? Un fost șef al SRI și un avocat răspund acestor întrebări și formulează o ipoteză surprinzătoare: înregistrările erau ascunse în camera sigilată, pe care Traian Băsescu a refuzat să o elibereze în timpul suspendării din 2012.

Vanitatea lui Richard Nixon a adus cea mai tare probă în dosarul Watergate: președintele a cerut înregistrarea tuturor convorbirilor din Biroul Oval, pentru a rămâne consemnat în istorie modul în care a condus SUA. Când a izbucnit scandalul, o casetă a fost parțial ștearsă, pentru că îl incrimina direct pe șeful statului. Minutele eliminate l-au condamnat pe Nixon, chiar dacă nu se va ști niciodată ce spunea referitor la interceptarea adversarilor politici.

Moda înregistrărilor, introdusă de Traian Băsescu

Filmarea discuțiilor pe care le are președintele României a apărut în mandatul lui Traian Băsescu. Un fost consilier prezidențial a confirmat pentru DCNews că, la venirea la Cotroceni, existau dispozitive de înregistrare audio, pentru întâlniri oficiale cu delegații străine, dar nu și camere video. Un director al SPP ne-a spus, de asemenea, că până la venirea lui Băsescu la Cotroceni discuțiile președintelui cu membri ai Executivului nu erau filmate sau înregistrate audio.

TRAIAN BĂSESCU: Toate înregistrările cu Ponta s-ar putea să le fac publice

”Discuții de acest fel, între președinte și premier sau cu șefii serviciilor speciale ori cu miniștri, nu se înregistrau în timpul lui Emil Constantinescu, ne-a asigurat Costin Georgescu, fost director al SRI. Eram o echipă care conducea țara, nu ne suspectam între noi, nu aveam de ce să ne înregistrăm unii pe alții. Se înregistrau doar discuțiile din CSAT, cum este și normal. Acolo se fac stenograme, sunt stabilite reguli pentru arhivare și secretizare”.

Regulă diplomatică: filmările se dau cu acordul ambelor părți

Costin Georgescu explică de ce trebuie înregistrate discuțiile cu delegații din străinătate. ”E normal să se facă o înregistrare a discuțiilor cu delegațiile din străinătate. Se folosește translator, se pot ivi neînțelegeri, există banda. Nu mai țin minte dacă se înregistra și video. Dar, dacă se filma, era o singură cameră, nu așa, filmări ca într-un studio tv, cum am văzut acum la Cotroceni. Oricum, există o regulă a diplomației: nu poți face publice casetele decât cu acordul ambelor părți”, spune dl. Georgescu.

VEZI și: DC News cere desecretizarea înregistrărilor Băsescu-Boc. Ce răspunde Președinția

L-am întrebat pe dl. Costin Georgescu dacă e normal ca unele înregistrări să fie publicate și altele nu?

”Gestul nu dă bine. Afectează imaginea externă, arătând disensiuni între președinte și premier, acum când România ar trebui să fie unită pe tema comisarului european. Nu am un alt exemplu, din țară sau străinătate, când să se fi desecretizat astfel de discuții. Nici Iliescu, nici Constantinescu n-au făcut-o”.

Cât ar trebui păstrate înregistrările și de către cine?

”Nu știu să existe o lege specifică și cred că ar trebui dată una în acest sens. Guvernul ar putea emite o ordonanță, iar Parlamentul să voteze rapid o lege pentru reglementarea situației. Riscăm să cădem în ridicol. De exemplu, la referendum, când Traian Băsescu a fost nevoit să plece de la Cotroceni, a încuiat o cameră și a sigilat-o, n-a intrat nimeni în ea. Nu e normal. Poate acolo se aflau aceste casete cu înregistrări. Președintele  interimar nu putea fi împiedicat să aibă acces la aceste înregistrări, pentru că avea toate prerogativele președintelui”, a spus Costin Georgescu.

VEZI și: Traian Băsescu: Negocierile pentru procurori, MIZERABILE. Nu aveam ce face

Avocatul Lucian Bolcaș crede că înregistrările ar trebui să aibă statutul de secret de servicu și să fie arhivate, cel puțin pentru 50 de ani.

Președintele poate să șteargă înregistrări care nu-i convin

”La toate întâlnirile oficiale la care am participat, din partea Opoziției, se făceau înregistrări audio, spune avocatul Lucian Bolcaș. Nu am văzut dacă nu se făceau și filmări, cu camere ascunse. Cred că președintele poate încălca secretul, poate declasifica documentul, dacă el stabilește că e în interesul național. Fiind în administrarea instituției prezidențiale, ca șef al acesteia poate decide dacă sunt documente clasificate, secrete etc. Regimul lor de păstrare este în funcție de clasificare. Normal ar fi să existe o lege, care să stabilească unde se păstrează, cât timp, când sunt accesibile istoricilor, când publicului. Altfel, președintele poate să șteargă înregistrările care nu-i convin, să le publice pe cele care îi servesc interesele. Există o lege a arhivelor, știm regulile de păstrare a înregistrărilor din CSAT, dar cred că e nevoie de precizări și în ceea ce privește astfel de filmări”, a concluzionat dl. Bolcaș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel