Inspectorii de muncă din Vrancea au constatat creşterea fenomenului de subdeclarare a muncii salariaţilor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a constatat o tendinţă de creştere a fenomenului de subdeclarare a muncii salariaţilor de către angajatori, cauzată de faptul că nu pontează toate orele lucrate de aceştia, pentru a se sustrage de la plata contribuţiilor fiscale, se arată într-un comunicat al instituţiei transmis miercuri.

"Inspectorii de muncă au constatat o tendinţă de creştere a fenomenului de subdeclarare a muncii în sensul nepontării tuturor orelor lucrate de salariaţi, sustrăgându-se astfel fiscalizării muncii prin neplata contribuţiilor datorate. Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecinţelor sociale şi economice pe care le produce. Astfel, persoana care prestează munca nedeclarată este lipsită de protecţie socială, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele pagube produse de acesta, iar fondurile sociale, bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale", se arată în comunicatul ITM Vrancea.

Potrivit instituţiei, în luna iunie, inspectorii de muncă au efectuat 29 acţiuni de control, în urma cărora au fost constatate 44 de neconformităţi faţă de prevederile legale, aplicându-se 13 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 144.300 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost constatate 42 de neconformităţi, pentru care s-au aplicat avertismente şi amenzi în cuantum de 9.000 de lei. Pentru toate neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate cu termene stricte de realizare.

De asemenea, au fost identificate şapte persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, pentru care s-a dispus măsura întocmirii şi înregistrării contractelor individuale de muncă şi plata contribuţiilor ce derivă din executarea acestora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel