Independență Catalonia. Puigdemont o dă la pace: Este posibilă și altă soluție

Bogdan Bolojan / 13 noi 2017 / 13:07 Salveaza PDF Comentarii
Puigdemont ameninţă: Situația va fi "și mai gravă"
Puigdemont ameninţă: Situația va fi "și mai gravă"

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont a declarat într-un interviu publicat luni în cotidianul belgian Le Soir că rămâne posibilă o altă soluție decât independența în regiunea sa, asigurând că 'este în continuare pentru un acord' cu Spania, relatează AFP.

'Sunt dispus și am fost întotdeauna dispus să accept realitatea unei alte relații cu Spania', a declarat el, adăugând că este gata să ia în considerare o altă soluție decât independența.

'Este în continuare posibil! Am pledat pentru independență întreaga mea viață, am lucrat timp de 30 de ani pentru a obține o altă ancorare a Cataloniei în Spania', a afirmat el.

"Sunt în continuare pentru un acord", a insistat liderul separatist catalan, acuzând Partidul Popular (PP, conservator) al șefului guvernului spaniol Mariano Rajoy de recrudescența sentimentelor separatiste.

Curtea Constituțională spaniolă a ordonat în 2010, la sesizarea PP, anularea parțială a statutului de autonomie care conferea Cataloniei competențe extrem de largi, decizie ce a alimentat o creștere a separatismului în regiune.

La 27 octombrie, Catalonia s-a proclamat unilateral republică independentă. Drept răspuns, statul spaniol a preluat controlul regiunii, destituind guvernul și dizolvând parlamentul, pentru a convoca alegeri regionale anticipate pe 21 decembrie, alegeri la care liderul separatist aflat în prezent în Belgia intenționează să se prezinte chiar dacă este vizat de un mandat de arestare emis de justiția spaniolă, în special pentru 'rebeliune', relatează Agerpres.

[citeste si]loading...
VOTEAZA ARTICOLUL

TOP STIRI CELE MAI...


loading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

n-nxt.D4A4-n3