Încălzirea planetei influențează creșterea nivelului de precipitații, care pot provoca inundații catastrofale - Studiu

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Un studiu arată că încălzirea climei provoacă creșterea nivelului de precipitații.

Episoadele de ploi deosebit de abundente, care pot provoca inundaţii catastrofale, devin tot mai frecvente şi mai intense odată cu încălzirea planetei, mai mult decât se preconizase anterior, conform unui studiu publicat luni, transmite AFP.

Pentru a anticipa consecinţele schimbărilor climatice, oamenii de ştiinţă folosesc modele climatice, însă, potrivit acestei noi cercetări, ei au subestimat creşterea cantităţilor de precipitaţii.

Această lucrare sugerează că astfel de consecinţe ”ar putea fi mult mai grave decât credeam”, după cum a declarat Anders Levermann de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), conducătorul studiului, citat într-un comunicat.

”Ploile extreme vor fi mai abundente şi mai frecvente. Societatea trebuie să se pregătească pentru acest lucru”, a adăugat el.

Cele mai însemnate creşteri ale cantităţilor de precipitaţii se vor produce în regiunile tropicale şi la latitudini înalte, cum ar fi în Asia de Sud-Est şi nordul Canadei, potrivit studiului.

Aerul cald conține mai mulți vapori de apă

Fenomenul are legătură cu aerul cald care poate conţine mai mulţi vapori de apă.

Inundaţiile sunt dezastre deosebit de costisitoare, care conduc la pierderi de vieţi omeneşti şi la pagube economice semnificative.

Acest avertisment a fost publicat în Journal of Climate, cu câteva zile înainte de deschiderea celei de-a 28-a Conferinţe a Părţilor (COP 28) asupra schimbărilor climatice, desfăşurată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la Dubai, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie.

Emisii umane de gaze cu efect de seră

Pentru acest studiu, cercetătorii au comparat simulările a numeroase modele climatice cu schimbările observate istoric. Ei au utilizat tehnici care le-au permis să filtreze schimbările care au fost sau nu asociate cu emisiile umane de gaze cu efect de seră.

”Studiul nostru confirmă faptul că intensitatea şi frecvenţa ploilor abundente sporesc exponenţial cu fiecare creştere a încălzirii globale”, a declarat Max Kotz, autor principal al studiului.

Creşterea temperaturilor este cea care afectează cel mai mult aceste schimbări, şi nu alţi factori, precum vântul, demonstrează aceste analize, potrivit autorilor.

”Vestea bună este că acest lucru face mai uşor de prezis viitorul precipitaţiilor extreme”, a precizat Anders Levermann. ”Vestea proastă este că acest lucru se va înrăutăţi dacă vom continua să stimulăm încălzirea globală prin emisia de gaze cu efect de seră”, a adăugat el, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel