Guvernul spaniol prelungește vârsta de pensionare. Cum vor fi afectații românii

pensii
pensii

Guvernul de la Madrid  a aprobat, vineri, un decret de lege care cuprinde completări aduse reformei pensiilor, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2013 şi care prelungeşte vârsta legală de pensionare de la 65 la 67 de ani. Potrivit postului public de televiziune, executivul de la Madrid a luat o serie de măsuri pentru a limita pensionările anticipate sau accesul angajaţilor la un plan de pensionare parţial. Potrivit acestor măsuri, cei câteva sute de mii de românii care lucrează legal în  Spania vor fi ei afectați

 Astfel, în 2027, vârsta legală la care un angajat se poate pensiona anticipat va ajunge la 65 de ani. În plus, în cazurile pensionărilor anticipate forţate - rezultate în urma unei concedieri - vârsta legală creşte tot la 63 pentru acelaşi an, 2027, în care se va ajunge, progresiv, la vârsta legală impusă pentru concediere, de 67 de ani. Mai mult, perioada minimă de cotizare pentru a putea avea acces la acest caz de concediere anticipată forţată creşte de la 30 la 33 de ani în câmpul muncii. În comparație cu situația din România,  perioada de cotizare în Spania este mai mică, deoarece în țara noastră perioada este acum de 35 de ani pentru bărbați.

 Orice angajat, cu excepţia funcţionarilor publici, pot primi jumătate din pensie, dacă în paralel desfăşoară o altă activitate în câmpul muncii. În aceste cazuri, angajatul trebuie să fi împlinit vârsta legală de pensionare, cu întreaga perioadă minimă de cotizare - 35 de ani - se mai arată în măsurile luate de guvernanţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel