Inițiatorii proiectului de lege “Fără droguri la volan” organizează o dezbatere la Senatul României.
Evenimentul va avea loc marți, 4 februarie, începând cu ora 14.00. Scopul principal este acela de analiza o eventuală îmbunătățire a textului de lege, dar și ce impact devastator au drogurile sau produsele care conțin substanțe psihoactive.
“Inițiatorii propunerii legislative “Fără droguri la volan” vor organiza marți, 4 martie a.c., la ora 14.00, o dezbatere amplă asupra propunerii legislative „Fără droguri la volan”, propunere care prevede modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării, în conformitate cu standardele din statele Uniunii Europene, a consumului de substanțe cu efecte psihoactive, înaintea conducerii vehiculelor pe drumurile publice“.
“Scopul principal al dezbaterii, la care vor participa parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor interesate, organizații neguvernamentale, specialiști și experți în domeniu, este acela de a analiza o eventuală îmbunătățire a textului propunerii legislative.
În cadrul discuțiilor se va aborda și tema impactului consumului de medicamente care conțin substanțe cu efecte psihoactive. Evenimentul se va desfășura la sala Dimitrie Cantemir (nivel P1), începând cu ora 14.00”, se arată într-un comunicat, pe site-ul Senatului.
Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depus un proiect de lege ce prevede că un şofer a comis o infracţiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanţă psihoactivă. Propunerea a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari.
"Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanţe cu efecte psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", conform propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
"Legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanţelor psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentraţia depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanţe le produc asupra organismului. De aceea, pe fondul creşterii consumului de droguri, e necesară mărirea limitelor de pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru a descuraja conducerea sub efectul unor droguri sau substanţe cu efecte psihoactive", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
În prezent, Codul penal pedepseşte conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului/substanţelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani ori cu amendă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News