Scandalul Nordis a scos la iveală o mare încrengătură de acuzații grave și mărturii halucinante ale păgubiților. Dar ce este de făcut pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete?
Sute de clienți păgubiți au plătit avansuri pentru niște apartamente pe care nu le-au mai primit niciodată și nici nu sunt mari speranțe să fie despăgubiți în vreun fel.
Prin urmare, ce este de făcut pentru ca astfel de "țepe" - așa cum sunt descrise în spațiul public- să nu se mai întâmple? Nordis nu este o situație singulară. În România, există multe alte cazuri asemănătoare și nu de acum.
PSD va face consultări pentru a introduce măsuri de protecție pentru clienții din tranzacțiile imobiliare, în urma scandalului Nordis. Astfel, l-am contactat pe senatorul Daniel Zamfir, liderul Grupului PSD din Senatul României, pentru a afla mai multe detalii despre demersul anunțat, care va începe marți 11 februarie 2025.
”Având în vedere situația ivită în cazul Nordis, am decis, de urgență, să consultăm liderii Coaliției de guvernare, mă refer la cei de la PNL și UDMR. Scopul este să prezentăm un proiect comun, în urma discuțiilor pe care le vom avea atât cu dezvoltatorii imobiliari, cât și cu ceilalți implicați, respectiv Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și cu notarii publici.
Este o discuție concretă. Vrem să scoatem niște reglementări, care, pe de o parte, să asigure că nu vor mai exista situații ca-n cazul Nordis, iar pe de altă parte nici să nu împiedicăm dezvoltatorii imobiliari să își continue activitatea, având în vedere că majoritatea lor covârșitoare sunt oameni de bună credință”, a declarat senatorul Daniel Zamfir, pentru DC News.
Senatorul a mai spus că se dorește completarea cadrului legal cu niște reglementări care să dea ”clienților finali garanții ferme și suficiente pentru avansul pe care le-au plătit în tranzacțiile imobiliare”.
Amintim că fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, și soțul ei, Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, au fost arestați preventiv, miercuri seara, conform deciziei Curții de Apel București.
Acuzaţiile din dosarul Nordis sunt grave, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor. Acesta au avut ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Vezi și - Avocata Laurei Vicol, gest ironic de disperare după decizia arestării preventive
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News