EXIT-POLL: Catalonia a votat pro-independență UPDATE

UPDATE 00:05 - Catalonia a votat pro-independență. După numărarea a peste 95% din buletinele de vot, coaliția "Împreună pentru Da" și formațiunea "Candidații Unității Populare" au obținut împreună 72 de mandate dintr-un total de 135.

UPDATE 23:50 - 90% din voturi au fost numărate: partidele pro-indepedență urmează să dețină majoritatea în Parlament. Împreună, grupările separatiste vor avea aproximativ 73 de mandate.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Catalonia a votat pro-independență. Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, majoritatea voturilor a fost obţinută de cele două partide separatiste care şi-au unit forţele pentru a obţine cel puţine 68 de locuri în Parlamentul catalan, din cele 135, promiţând se declare independenţa, unilateral, în doar 18 luni.

Peste cinci milioane de oameni au fost aşteptaţi la urne pentru a-şi alege parlamentul regional. Miza este una uriaşă pentru viitorul regiunii. Coaliţia „Împreună pentru DA" le promite catalanilor separarea de Spania în cazul în care va obţine majoritatea.

Vorbim de o inițiativă față de care guvernul central de la Madrid se opune vehement și afirmă că o va bloca în instanță deoarece constituția spaniolă nu permite acest lucru.

EXIT-POLL:

Coaliţia "Împreună pentru Da"- 63-66 de mandate

Partidul Cetăţenilor - 19-21 mandate

Partidul Socialist - 14-16 mandate

CSP - 12-14 mandate

Candidaţii Unităţii Populare - 11-13 mandate

Partidul Popular - 9-11 mandate

Uniunea Democratică - 0-3 mandate, arată Digi 24.

Prezență uriașă la vot

Prezenţa la vot la ora locală 18.00 (19.00, ora României) era de 63%, cu 7 procente mai mare decât la ultima etapă a ultimelor alegeri regionale, în 2012. Această cifră se înscrie în cursa pentru cea mai mare prezenţă la vot din Spania încă de la încheierea dictaturii lui Franco, în anii '70.

Votul de astăzi va influenţa şi cursul alegerilor generale din Spania, ce vor avea loc în decembrie.

Planul de secesiune

Susţinătorii independenţei Cataloniei abia așteaptă să înceapă să-şi pună în aplicare planul de secesiune în patru punce.

Primul punct se referă la emiterea unei declaraţii solemne a noului legislativ regional pentru iniţierea procesului de declarare a independenţei.

Punctul doi prevede începerea unei dezbateri publice care să conducă în final la un referendum pentru o nouă Constituţie.

Al treilea punct se referă la constituirea unui guvern de uniune naţională care să construiască structurile noului stat. Finalul acestui proces ar culmina cu declararea independenţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel