ETA desființată. Sfârșitul grupului separatist basc

Organizaţia separatistă bască ETA a anunţat că şi-a dizolvat toate structurile, după decenii de atentate sângeroase, anunţ făcut într-o scrisoare datată 16 aprilie şi publicată miercuri de cotidianul online spaniol El Diario.

„ETA a decis să pună capăt ciclului său istoric şi acţiunii sale, încheindu-şi parcursul. Prin urmare, ETA şi-a dizolvat complet toate structurile şi consideră încheiată iniţiativa sa politică, se afirmă în scrisoarea publicată în fascimil de El Diario, scrisă în limba bască şi purtând emblema organizaţiei, un șarpe încolăcit pe un topor.

Se cere în continuare independența

Textul scrisorii lasă totuși în suspensie unele îngrijorări, ETA afirmând că Țara Bascilor (în limba bască: Euskal Herria), teritoriul pentru care organizația reclamă independenţa, rămâne „în conflict cu Spania şi Franţa”, iar „conflictul nu a început cu ETA şi nu se încheie cu sfârşitul parcursului ETA”.

Sfârșitul atentatelor

După decenii de violențe, grupul separatist basc a declarat unilateral o încetare a focului în 2011 și apoi a predat armele instituțiilor de stat în luna aprilie a anului 2017, marcând sfârșitul ultimei mari insurgențe armate din Europa Occidentală.

Bilanț tragic

ETA, înfiinţată în 1959, în timpul dictaturii lui Francisco Franco, este responsabilă de moartea a cel puţin 829 de persoane şi de rănirea altor câteva mii, în atentate comise în Spania şi în Franţa, pentru independenţa Ţării Bascilor şi a Navarrei, din 1968 până în 2010.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel