Senatorul PNL Alina Gorghiu afirmă că prin decizia CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de cinci judecători nu ar trebui să existe nicio consecinţă pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent.
"Este limpede că din punctul de vedere al plenului CCR completurile de cinci sunt nelegal constituite, dar nu există nicio consecinţă pentru ceea ce s-a întâmplat teoretic până acum sau nu ar trebui să existe. (...) În mod cert se vor constitui în mod legal de la această decizie a CCR încolo completurile de cinci", a declarat Gorghiu.
Întrebată dacă decizia CCR ar putea avea consecinţe în cazul dosarului preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, ea a răspuns că nu vede niciun fel de consecinţă.
"Cu privire la (...) dosarul domnului Dragnea, nu văd niciun fel de consecinţă, pentru că domnia sa a fost condamnat în primă instanţă de completul de trei judecători de la Înalta Curte, dosarul domniei sale se află în apel la completul de cinci judecători. În funcţie de calea de urmat pe care o identifică CCR sau de sugestiile pe care le face CCR, cel mult se poate ajunge la tragerea la sorţi a unui complet în cazul dosarului domnului Dragnea şi a altor dosare aflate pe rolul completurilor de cinci sau la sorţi se poate trage chiar acelaşi complet. Nu văd niciun fel de problemă din acest lucru", a spus Alina Gorghiu.
Conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie
Miercuri, Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de cinci judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
Astfel, Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte pe tema constituirii completurilor de cinci judecători. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul şedinţei că Instanţa supremă a dat mai multe hotărâri începând cu anul 2014, potrivit cărora erau desemnaţi prin tragere la sorţi doar patru membri ai completelor de cinci.
Urmează ca Înalta Curte să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri, a mai spus Dorneanu. Completurile de cinci judecători în materie penală de la Instanţa supremă au pe rol dosare importante, în care sunt judecaţi, printre alţii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi fostul judecător de la CCR Toni Greblă.
De altfel, preşedintele PSD a deschis la Curtea de Apel Bucureşti, în contencios, un proces împotriva Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care a reclamat nelegalitatea constituirii completurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu