Decizie-bombă a CCR în cazul confiscării averilor

ccr
ccr

Confiscarea extinsă nu se aplică bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoarea a Legii 63 din 17 aprilie 2012, a decis Curtea Constituțională a României, conform Agerpres. Astfel, infractorii care și-au însușit în mod ilegal diferite bunuri (inclus bani) înainte de 2012 nu vor fi deposedați de acestea.

Confiscarea extinsă se referă la diferența nejustificată dintre averea deținută de un inculpat și veniturile acestuia. Persoanele trimise în judecată sunt deposedate de această diferență, întrucât se presupune că provine din fapte ilicite.

Plenul Curții a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 118 din Codul penal din 1969.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a admis excepția și a constatat că dispozițiile art.118˛ alin.(2) lit.a) din Codul penal din 1969 sunt constituționale în măsura în care confiscarea extinsă nu se aplică bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.63 din 17 aprilie 2012 pentru modificarea și completarea Codului penal al României și a Legii nr.286/2009 privind Codul penal", se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Tribunalului Timiș.

Argumentațiile reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel