Cupolă de foc deasupra României. Elena Mateescu anunță valuri de aer tropical de mâine: 35 de grade în mare parte din țară

Sursă foto: Pexels (icon0.com)
Sursă foto: Pexels (icon0.com)

Meteorologul Elena Mateescu a vorbit despre fenomenul numit ”cupola de foc”, care aduce temperaturi toride la noi în țară. 

”Este o masă de aer de origine tropicală, care atunci când persistă mai mult determină fenomene de acest tip, pe lângă temperaturile foarte ridicate, măsurate la umbră, de 40, 42, 43 de grade, așa cum s-au înregistrat începând de ieri în Portugalia și Spania, acolo unde este în vigoare o atenționare meteorologică de cod roșu pentru val de caniculă. Temperaturile în această zonă a Europei sunt de peste 40, 42 de grade în Spania, 43, 44 de grade în Franța, sunt sub cod portocaliu. Iată că și în Marea Britanie se înregistrează 33, 34 de grade, valori deosebit de ridicate pentru această perioadă din an. 

Și pentru zona țării noastre, valuri de aer foarte cald de origine tropicală se vor resimți chiar de mâine, când vom înregistra temperaturi în creștere comparativ cu ceea ce am avut în ultimele zile, dar vom resimți cu siguranță zilele de caniculă, cu 35 de grade într-o bună parte din țară, în partea de vest, sud și est a României, când vor fi chiar și 35 de grade. Duminică și luni va fi o ușoară răcorire la 33 de grade, dar apreciem la acest moment că valul va fi în intensificare începând de marți și miercuri, în a doua parte a săptămânii, fiind de mai lungă durată. 

Precipitațiile vor lipsi în perioada următoare

Ceea ce este foarte important este că, pe lângă valorile de temperaturi deosebit de ridicate, temperaturi resimțite de peste 38, 40 de grade, va fi și lipsa precipitațiilor. Astăzi am primit spre informare, de la centrul climatologic din Germania, la care și noi suntem parteneri, atenționarea pentru următoarele cel puțin zece zile. Lipsa precipitațiilor va accentua starea de secetă în partea de sud și sud-est a Europei, inclusiv în România.

Acest lucru, pe fondul secetei instalate deja și a temperaturilor ridicate care urmează, cu siguranță va fi de interes și de monitorizat cu mare atenție. Deja, în Moldova, starea de secetă pedologică extremă, cu temperaturi de peste 32 de grade asociate în continuare cu lipsa precipitațiilor vor crea condiții nefavorabile pentru debutul noului an agricol, la 1 septembrie 2022, când ar trebui să ne pregătim deja din luna august, să strângem recoltele, pentru a putea începe în condiții bune, ceea ce ar însemna semănarea culturilor de toamnă, respectiv rapița în august sau ulterior, în septembrie, orzul și grâul. 

Cupola de foc, deasupra României

Cupola de foc o putem considera deasupra României începând din a doua jumătate a săptămânii viitoare. De miercuri, temperaturile, așa cum arată lucrurile la acest moment și informațiile de care dispunem, datele statistice, ca urmare a modelelor numerice de prognoză a vremii, 36, 37 de grade la umbră, ceea ce poate însemna, așa cum am spus, temperatura resimțită la valori de peste 40 de grade și un indice de disconfort termic deosebit de accentuat, atunci când înregistrăm acest context al valorilor de temperaturi. 

Mâine vor fi deja 34 de grade, vineri 35, 36 de grade, inclusiv în Capitală, ne apropiem de pragul unei zile de caniculă. Și astăzi am resimțit temperaturi care s-au apropiat de 34, 35 de grade, chiar și duminică au fost 35 de grade în partea de vest, sud-vest a țării. Așa cum menționam, luni și marți va fi o ușoară scădere, dar nu sub 33 de grade. Rămânem în continuare la valori apropiate de pragul de caniculă, iar de miercuri vor fi valori de temperaturi în creștere, de 36, 37 de grade”, a spus Elena Mateescu, director ANM, în intervenția sa la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel