EXCLUSIV  Crăciunul în Biserica Ortodoxă. Dan Ciachir: Inițial, Crăciunul s-a sărbătorit împreună cu Boboteaza

Scriitorul Dan Ciachir a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre substratul spiritual al colindelor și despre importanța sărbătorii Nașterii Domnului.

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre importanța pe care substratul spiritual al obiceiurilor populare și despre importanța Nașterii Domnului:

„În ordinea importanței, Crăciunul este a doua sărbătoare în Biserica Răsăritului. În Occident, Paștele este a doua, Crăciunul este prima deoarece e o sărbătoare în care se naște un copil, o bucurie, pe când la ortodocși, bucuria e întemeiată pe suferință, Paștele. Obiceiurile de sărbători țin de folclor, nu neapărat de Biserică, și țin de o anumită culoare locală care există peste tot. Chiar și o înmormântare capătă o culoare a locului.

De pildă, există un colind foarte frumos în care un gospodar spune: Să vină Dumnezău/ Să îmi ospătez și eu/ Cu vin bun ... Fondul rămâne cateheza, colindul, care nu este folclor ci este cateheză versificată. Alt exemplu, Trei magi de la Răsărit/ Spre stea au călătorit, e o realitate. Fondul unifică Crăciunul.

Inițial, Crăciunul s-a sărbătorit împreună cu Boboteaza până prin secolul al IV-lea. Ulterior, s-au despărțit, Crăciunul fiind nașterea, Boboteaza fiind epifania, arătarea Sfântului Duh. Ceea ce trebuie remarcat e legat de faptul că a treia zi de Crăciun coincide cu martirul primului mucenic creștin, Sfântul Arhidiacon Ștefan. Se spune că Sfântul Apostol Pavel a păzit hainele celor care l-au lapidat, care l-au omorât cu pietre. El e prăznuit în a treia zi de Crăciun, iar cu ele începe martirajul fără sfârșit. Prima martiră de gen feminin a fost Sfânta Muceniță Tecla. Aceștia sunt primii martiri ai Creștinismului, chiar odată cu apariția lui, iar Pavel, din prigonitor, a devenit cel mai mare mărturisitor al lui Hristos“, a conchis Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel