Cipru dă o lovitură UE pentru a evita colapsul financiar

banca
banca

Parlamentarii ciprioți au respins taxa pe depozite bancare, impusă de acordare împrumutului în valoare de zece miliarde de euro, decizie criticată dur de liderii europeni, care au somat autoritățile cipriote să caute o soluție în interiorul Uniunii Europene. Se pare că această soluție s-a găsit, dar în Rusia, de unde Cipru s-ar putea să se împrumute.

După ce taxa pe depozitele bancare a căzut la vot, miniştrii ciprioţi au fost convocaţi la o întrunire de urgenţă de către preşedintele de la Nicosia, Nicos Anastasiades. Acesta s-a întâlnit în aceeaşi zi şi cu reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional.

 În mijlocul discuţiilor se află şi românca Delia Velculescu, şeful misiunii FMl la Nicosia. În urma reuniunilor la nivel înalt, parlamentarii ciprioţi au început să caute soluţii de evitare a colapsului în afara Uniunii Europene şi iau în considerare posibilitatea de a solicita un împrumut financiar Rusiei.

 Situaţia financiară dificilă din Cipru îi îngrijorează pe oamenii de afaceri ruşi. De la căderea Uniunii Sovietice în 1991, aceştia au depus sume uriaşe în Cipru. Agenţia de rating Moody's a estimat că băncile din Rusia aveau la finalul anului trecut aproximativ nouă miliarde de euro depuşi în Cipru, în timp ce depozitele companiilor ruse în băncile cipriote ajung la circa 15 miliarde de euro.

 România figurează cu depozite de 100 de milioane de euro în Cipru. Băncile cipriote au fost închise încă de sâmbătă şi vor rămâne aşa până marţi, de teamă că oamenii îşi vor retrage economiile din cauza instabilităţii economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel