China reacționează ferm după afirmațiile lui Biden

China acuză SUA de 'constrângere economică şi intimidare tehnologică'
China acuză SUA de 'constrângere economică şi intimidare tehnologică'

China a declarat miercuri că îşi va apăra cu 'fermitate' interesele, invitând totodată SUA să perceapă relaţiile bilaterale nu doar prin prisma competiţiei dintre cele două ţări, într-o reacţie ce a survenit după afirmaţiile făcute cu câteva ore mai devreme de către preşedintele Joe Biden în discursul său privind 'Starea Uniunii', relatează France Presse.

Tradiţionalul discurs al preşedintelui SUA vine după episodul cu balonul chinez care a survolat teritoriul american înainte de a fi doborât în weekend. America 'va acţiona' dacă Beijingul 'îi ameninţă securitatea', a avertizat Joe Biden.

'Câştigarea competiţiei cu China ar trebui să ne unească pe toţi', a afirmat Biden în faţa Congresului american, adăugând totuşi că este hotărât 'să lucreze cu China acolo unde poate servi intereselor americane şi poate fi în beneficiul întregii lumi'. Întrebată miercuri cu privire la aceste afirmaţii ale lui Joe Biden, diplomaţia chineză s-a arătat deopotrivă fermă şi deschisă dialogului, notează AFP.

'Noi vom apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale Chinei', a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în conferinţa sa de presă regulată.

'SUA ar trebui să perceapă China în mod obiectiv şi raţional, să ducă faţă de ea o politică pozitivă şi pragmatică şi să lucreze cu aceasta pentru a readuce relaţiile bilaterale pe calea unei dezvoltări sănătoase şi stabile', a spus diplomatul chinez.

Relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult anul trecut din cauza mai multor dosare, precum Taiwanul, situaţia drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang sau restricţiile americane la exporturile de semiconductori, care urmăresc - potrivit Beijingului - să frâneze dezvoltarea Chinei în acest domeniu.

'China nu caută să evite competiţia cu SUA şi nici nu se teme de aceasta'

'China nu caută să evite competiţia cu SUA şi nici nu se teme de aceasta, dar ne opunem ca relaţia chino-americană pe ansamblu să fie definită doar prin această noţiune de competiţie', a subliniat Mao Ning.

'Defăimarea unei ţări în numele competiţiei, restrângerea drepturilor legitime de dezvoltare a altor ţări sau năruirea lanţurilor industriale şi a lanţurilor de aprovizionare mondiale, toate acestea nu sunt comportamente demne de o mare ţară responsabilă', a declarat reprezentantul MAE chinez.

Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastei Carolinei de Sud, un balon chinez considerat de Pentagon drept un dispozitiv de spionaj, destinat să colecteze informaţii sensibile. Dar Beijingul a susţinut de partea sa că este vorba despre un aerostat civil, destinat în primul rând să colecteze date meteorologice, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel