Catalonia, referendum. Ordin de sigilare a secțiilor de votare

catalonia
catalonia

Parchetul din Catalonia a ordonat sigilarea până cel mai târziu sâmbătă a locurilor care urmau să fie folosite ca secții de votare pentru referendum.

Într-o notă adresată poliției catalane, procurorul regiunii ordonă sigilarea sălilor respective înainte de 30 septembrie și supravegherea acestora pentru ca interzicerea accesului să fie respectată, până duminică, 1 octombrie, la orele 21.00 (19.00 GMT), zi în care liderii Cataloniei doresc să organizeze referendumul.

"Dispozitivul pus în aplicare va trebui să împiedice astfel orice tentativă într-un alt loc din aceeași clădire sau pe căile de acces din vecinătate, pe o rază de securitate de 100 de metri", se poate citi în nota Parchetului adresată forțelor de ordine, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Ordinul poate viza clădiri școlare și alte localuri puse la dispoziție de primării sau administrația regională pentru vot, inclusiv centre de sănătate.

Separatiștii la putere în Catalonia intenționează să organizeze un referendum pentru a ști dacă această regiune cu 7,5 milioane de locuitori (16% din populația Spaniei) trebuie să se separe de Spania.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy se opune ferm acestuia, Constituția interzicând acest tip de consultări, potrivit Curții Constituționale.

Peste 700 de primării catalane din totalul celor 948 s-au declarat dispuse să participe. În schimb, cinci dintre cele mai mari zece orașe nu au vrut să se implice, Catalonia fiind profund divizată în ce privește chestiunea independenței.

De asemenea, Parchetul Cataloniei a cerut poliției regionale să treacă la identificarea responsabililor secțiilor de votare care urmează să ia parte la referendumul de duminică.

Justiția continuă punerea în aplicare a unui plan vizând toate mecanismele referendumului.

Comisia Electorală a fost nevoită să demisioneze în bloc, Curtea Constituțională amenințându-i pe membrii acesteia cu amenzi zilnice de 12.000 de euro.

Poliția și Garda Civilă au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot și vreo 45.000 de convocări pentru reprezentanții în birourile de vot. În plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost închise.

În fața acestor acțiuni, autoritățile separatiste au denunțat metode "represive". "Site-ul Fundației Franco (fostul dictator) este în continuare funcțional", dar nu și aceste site-uri, s-a plâns marți purtătorul de cuvânt al guvernului regional, Jordi Turull.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel