Casa scriitorului Rodion Markovits ar putea fi cumpărată de autorităţile judeţene din Satu Mare

Casa scriitorului Rodion Markovits din Gherţa Mică ar putea fi cumpărată de către autorităţile din judeţul Satu Mare, actualul proprietar fiind dispus să o vândă, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop.

"Deşi s-a mai pus problema achiziţionării casei, proprietarul nu a mai dorit să o vândă. Astăzi (luni n.r.) am discutat cu el şi ar fi dispus să o vândă. Am spus să formuleze o pretenţie şi o să vedem în ce condiţii. Prima dată trebuie să spună el o sumă, ne trebuie un punct de plecare, pe urmă putem să discutăm concret. Fondurile pot fi alocate de către Consiliului Judeţean, iar achiziţia să se facă prin Muzeul Judeţean", a precizat Felician Pop.

Casa scriitorului a fost construită de către tatăl acestuia, iar acţiunile mai multor cărţi se petrec aici, păstrându-se inclusiv o parte din mobilier.

"Casa este construită de tatăl său, există mobilier original de-al scriitorului. Câteva din cărţile lui îşi au acţiunea chiar în casă. El descrie casa, pomul din faţa casei, cimitirul. Nu e doar o casă memorială, ci o casă care face parte din opera integrantă a scriitorului. Are şi o valoare literară, fiind foarte des pomenită", a mai spus Felician Pop.

Reprezentanţii CJCPCT au depus, luni, coroane de jerbe de flori la placa memorială de la casa în care a locuit scriitorul, împlinindu-se 135 de ani de la naşterea acestuia.

Rodion Markovits (1884 - 1948) s-a născut în comuna Gherţa Mică din Satu Mare. Cea mai importantă carte a sa, romanul "Garnizoana din Siberia", scris în 1927, a fost tradus 17 limbi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel