Când se pune varza la murat. Cel mai bun moment

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă vrei să pui varză la murat, trebuie să știi când este cel mai potrivit moment.

Conform tradiției românești, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. Dacă vrei să faci totul după cutume, atunci umple un butoi cu varză la Sfântul Dumitru și mai pune unul la Sfântul Andrei, să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paștelui, potrivit suntgospodina.ro.

Cum se pune varza la murat

Varza trebuie să aibă frunze fine şi subţiri, ideală pentru sarmale. Curăţă frunzele de deasupra, cctorul din interior şi fă o gaură în el. Aici vei pune o lingură rasă de sare. Dacă varza e prea mare, o poţi tăia în patru şi poţi pune sare pe lângă ea. Verzele mai mari vor fi aşezate jos. Se completează butoiul cu apă rece şi se mai adaugă 20 g de sare la 1 kg de apă rece. Dacă nu aţi pus sare în cotoare, se adaugă 30-35 g de sare la 1 litru de apă, scrie pofta-buna.com.

Varza se poate pune la murat şi cu apă clocotită. Se măsoară cantitatea de apă necesară, se pune sarea şi se fierbe până dă în clocot. Se ţine 3-4 zile şi se scurge, apoi se mai clocoteşte o dată şi se pune peste varză.

Vezi și: Cum păstrezi roşiile, peste iarnă, fără să le fierbi. Metoda simplă și eficientă

Puteţi mura, pe lângă varză, şi conopidă, gutui şi alte legume. Dacă vreţi să coloraţi varza, puteţi adăuga şi câteva sfecle roşii în butoi. Sau chiar varză roşie. Puteţi adăuga beţe de mărar sau seminţe de chimen. Dacă puneţi busuioc la murături, în apă, lichidul nu se va băloşi. Varza se vantura zilnic până când se murează complet, suflând aer în butoi.

Cum fermentează varza

Procesul prin care varza se transformă în varza murată este numit lacto-fermentatie, potrivit suntgospodina.ro. Practic, Lactobacillus, o bacterie benefică ce se regăseşte şi în iaurt şi alte fructe şi legume, ajuta la transformarea zaharurilor în acid lactic în momentul în care iau contact cu o substanţă salină.

Acidul lactic protejează împotriva creşterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sănătate.

Vezi și: De ce să pui oțet într-o cratiță în care ai ars mâncarea. Trucul care chiar funcționează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel