Camion cu deșeuri radioactive, returnat la expeditor

Un camion care transporta deșeuri cu un nivel ridicat de radioactivitate, depistat astăzi în județul Bihor, a fost returnat la expeditor.

În această dimineață Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bihor a fost informat, prin Sistemul Unic de Urgență 112, cu privire la detectarea unei surse cu un nivel de radiație de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deșeuri.

Detectarea a fost realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale din localitatea Chiștag. Camionul care provenea din județul Cluj a fost trimis înapoi. 

Reprezentanții platformei industriale susțin că autorităţile competente au realizat la faţa locului verificările prevăzute de lege. În urma constatărilor, au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi mediu şi au dispus returnarea acesteia la expeditor.

Autoritățile au fost alertate în această dimineață, iar la fața locului s-au deplasat echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, Laboratorul de Igiena Radiațiilor (LIR) - DSP și specialiști din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0.54 și 0.69 μSv/h în partea dreaptă dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h.

Vezi și: 

Cel mai poluat oraș din România. Nu e Bucureștiul

Copiii nevaccinați, interziși la grădiniță. Amendă pentru părinți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel