Urmărește emisiunea live


Bosnia stă pe un butoi cu pulbere. Etnicii sârbi, pe punctul de a-și crea propria armată

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Bosniacii sunt îngrijorați că posibilitatea de a crea o armată sârbă ar putea provoca violențe.

Ahmed Hrustanovic, un imam și profesor din orașul Srebrenica din Bosnia și Herțegovina se teme pentru el și pentru familia sa, deoarece țara se confruntă cu cea mai gravă criză politică și de securitate de la războiul din anii '90.

Conflictul s-a încheiat în decembrie 1995, odată cu semnarea Acordului de pace de la Dayton, intermediat de Statele Unite, care a stabilit Bosnia și Herțegovina ca stat compus din două entități: o entitate a Federației dominată de bosniaco-croați și o entitate, Republica Srpska, condusă de sârbi.

Milorad Dodik, membru sârb al Bosniei și Herțegovinei al președinției tripartite, care se rotește la fiecare opt luni între un bosniac, un sârb și un membru croat, amenință de 15 ani că Republica Srpska se va desprinde de federație.

În ultima lună, el a făcut pași semnificativi către o astfel de mișcare, anunțând că Republica Srpska se va retrage din instituțiile cheie ale statului pentru a obține autonomie deplină în țară, încălcând acordurile de pace din 1995 (citește mai multe AICI).

Criza a fost declanșată anul acesta

Criza a început în iulie când Valentin Inzko, atunci înaltul reprezentant care supraveghea implementarea acordului de pace, a interzis negarea genocidului bosniac. Reprezentanții sârbii au răspuns boicotând instituțiile centrale ale statului.

Republica Srpska, împreună cu aliații China și Rusia, nu recunosc Biroul Înaltului Reprezentant și au cerut de multă vreme închiderea acestuia.

Săptămâna trecută, Dodik a anunțat că Republica Srpska se va îndrepta către formarea propriei armate sârbe bosniace, după ce s-a retras din forțele armate comune ale Bosniei. Anunțul i-a alarmat pe mulți bosniaci, precum Hrustanovic, care se tem de revenirea la violența din anii 1990 (citește AICI).

„Nu pot să spun că nu mi-e frică și nu pot să cred că după atâția ani și după ce ai supraviețuit genocidului, încă ți-e frică pentru tine, familia ta, viața ta”, a spus Hrustanovic pentru Al Jazeera.

„Oamenii [din Srebrenica] sunt speriați. Astăzi, am întâlnit una dintre Mamele din Srebrenica (un grup activist care reprezintă rudele victimelor genocidului) și ea m-a întrebat: „Fiule, ce se întâmplă? Va trebui să fugim din nou?’”

Armata sârbă bosniacă, poliția și serviciile de informații au fost cele care au condus violențe sistematice împotriva non-sârbilor în războiul din anii 90. În 2007, Curtea Internațională de Justiție a constatat că armata sârbă bosniacă este responsabilă pentru genocidul de la Srebrenica, situată în entitatea Republica Srpska, lângă granița cu Serbia.

Comunitatea internațională face apel de dezescaladarea tensiunilor

Uniunea Europeană și Statele Unite au emis declarații în care cheamă „toți actorii politici” și „toate partidele” să renunțe la retorica dezbinătoare și secesionistă și să respecte instituțiile statului.

Totuși, comandantul forței UE de menținere a păcii (EUFOR) din Bosnia, Aleksander Placer, a spus că nu vede nicio amenințare militară în urma demersurilor lui Dodik de a crea o armată sârbă, adăugând că forțele armate comune ale Bosniei nu sunt ancorate în acordul de pace de la Dayton.

„Situația de securitate din Bosnia este stabilă”, a spus el în comentariile publicate miercuri în cotidianul austriac Standard, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel