Raport ONU: Bosnia și Herțegovina se află în pericol de dezmembrare

Raport ONU: Bosnia și Herțegovina se află în pericol de dezmembrare  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Raport ONU: Bosnia și Herțegovina se află în pericol de dezmembrare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un înalt oficial al Uniunii Europene avertizează că Bosnia e în pericol de dezmembrare.

Reprezentantul șef al comunității internaționale în Bosnia și Herțegovina a avertizat că țara se află în pericol iminent de a se dezmembra și există o perspectivă „foarte reală” a revenirii la conflict.

Într-un raport către ONU, văzut de The Guardian, Christian Schmidt, înaltul reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina, a spus că dacă separatiștii sârbi își vor recrea propria armată, împărțind forțele armate naționale în două, mai multe delegații internaționale de menținere a păcii ar trebui să fie trimise pentru a stopa declanșarea unui nou război.

Îndatoririle internaționale de menținere a păcii în Bosnia sunt în prezent sarcina unei forțe reziduale a UE (Eufor) care are 700 de oameni. NATO își păstrează o bază oficială cu un sediu în Saraievo. Mandatul de un an pentru ambii urmează să fie reînnoit săptămâna aceasta la consiliul de securitate al ONU, dar Rusia a amenințat că va bloca o rezoluție dacă nu vor fi eliminate toate referirile înaltului reprezentant, subminând potențial autoritatea lui Schmidt ca supraveghetor al acordului de pace de la Dayton din 1995. 

În primul său raport de la preluarea funcției în august, Schmidt, un fost ministru al guvernului german, a avertizat că Bosnia se confruntă cu „cea mai mare amenințare existențială a perioadei postbelice”.

Liderul sârb bosniac, Milorad Dodik, amenință că se retrage din instituțiile statului, inclusiv din armata națională construită cu asistență internațională în ultimul sfert de secol, și să reconstituie o forță sârbă. La 14 octombrie, Dodik a spus că va forța armata bosniacă să se retragă din Republica Srpska (jumătatea sârbă a Bosniei) și că, dacă Occidentul ar încerca să intervină militar, el are „prieteni” care au promis că vor sprijini cauza sârbă, o presupusă referire la Serbia și Rusia.

Poliția sârbă bosniacă a efectuat luna trecută exerciții de „contraterorism” pe Muntele Jahorina, de unde forțele sârbe au bombardat Saraievo pe parcursul unui asediu din 1992-1995.

Schmidt a vorbit despre secesiunea sârbă

„Aceasta echivalează cu secesiunea fără a o proclama”, a scris Schmidt într-un raport transmis vineri secretarului general al ONU, António Guterres. El a spus că acțiunile lui Dodik „pun în pericol nu numai pacea și stabilitatea țării și a regiunii, dar – dacă nu primesc răspuns de la comunitatea internațională – ar putea duce la anularea acordului [de pace de la Dayton] însuși”.

Înaltul reprezentant a spus că este posibil să existe ciocniri între agențiile naționale de aplicare a legii bosniace și poliția sârbă bosniacă.

„În cazul în care forța armată a BiH [Bosnia și Herțegovina] se împarte în două sau mai multe armate, nivelul prezenței militare internaționale ar necesita o reevaluare”, a avertizat Schmidt.

„Lipsa de răspuns la situația actuală ar pune în pericol [acordul de la Dayton], în timp ce instabilitatea din BiH ar avea implicații regionale mai largi”, a spus el. „Perspectivele unei noi diviziuni și conflicte sunt foarte reale.”

Avertismentele lui Schmidt au fost transmise în timp ce Consiliul de Securitate al ONU își pregătea rezoluția anuală de reînnoire a mandatului de menținere a păcii pentru Eufor și sediul NATO. Moscova amenință că va bloca rezoluția dacă nu vor fi eliminate toate referirile la înaltul reprezentant.

Kremlinul s-a opus numirii lui Schmidt de către un Peace Implication Council, un organism multinațional ad-hoc creat pentru a implementa acordul de pace de la Dayton și refuză să-i recunoască autoritatea.

„Bănuiesc că ceea ce dorește Rusia cu adevărat este să distrugă autoritatea biroului Înaltului Reprezentant, oprindu-l să informeze consiliul”, a spus un diplomat apropiat discuțiilor, scrie TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel