Bihor: Turlă nouă pe acoperişul refăcut al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, reabilitat de Primăria Oradea

O nouă turlă din lemn a Palatului Episcopal Greco-Catolic, refăcută după ce a fost distrusă în incendiul din august 2018, va fi ridicată şi amplasată, marţi, pe acoperişul construcţiei, fiind finalizată structura de lemn a şarpantei.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Oradea, instituţie care asigură finanţarea lucrărilor pentru reabilitarea clădirii, turla conică din lemn va fi ridicată, marţi dimineaţă, cu o macara şi pusă la locul ei original.

"După ce va fi amplasată la înălţime, turla va fi învelită într-o folie de impermeabilizare, ca să fie protejat lemnul de umezeală şi factori externi, iar peste folie se vor fixa solzi din cupru", a precizat, pentru AGERPRES, Mirela Macra, din cadrul Biroului de presă.

Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Palatului Episcopal a fost emis în 18 martie anul acesta, după ce constructorul desemnat a avut la dispoziţie o lună pentru realizarea proiectului.

Lucrările de refacere a acoperişului sunt executate de firma Trameco pentru suma de 7,96 milioane de lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gradului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

În prezent, lucrările la planşeul peste etajul I sunt realizate în întregime.

Constructorul lucrează la realizarea învelitorii din ţiglă şi a ornamentelor de cupru la ambele tronsoane dinspre Piaţa Unirii şi strada Episcop Mihai Pavel. Termenul estimat pentru realizarea în întregime a învelitorii din ţiglă este mijlocul lunii iulie.

Momentan, este în curs de achiziţie etapa următoare de reabilitare a faţadelor exterioare şi realizarea iluminatului arhitectural.

Reabilitarea interiorului palatului şi refuncţionalizarea acestuia urmează să se facă într-o etapă ulterioară, cu un termen de execuţie de circa trei ani.

Întreg acoperişul şi turla cea mai mare a Palatului Episcopal Greco-Catolic, dar şi planşeul etajului unu, au fost mistuite de flăcări în noaptea de 25 spre 26 august 2018, iar la un moment dat, turla s-a prăbuşit.

Prin încheierea unui contract de parteneriat între Municipiul Oradea şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Episcopia a pus la dispoziţia municipalităţii imobilul Palatului Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) şi construcţiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare şi administrării de către Municipiul Oradea a acestei clădiri de patrimoniu pe o perioadă de minimum 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel