Băsescu arată greșeala democraților de la Kiev și argumentele lui Putin

Președintele Traian Băsescu spune că în urma tensiunilor  din Ucraina, România nu este afectată, din punct al securității. În schimb șeful statului a spus, duminică la emisiunea "După 20 de ani" că are două mesaje pentru Vladimir Putin: ”Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova, limitaţi-vă la acordul cu Ucraina”. 

- Vreau să înţelegeţi că e vorba de situaţia de securitate a României care nu e afectată pentru că Rusia nu-şi propune un conflict cu o ţară NATO. România nu Este o ţintă a Rusie în conflictul cu Ucraina.

 - Există riscul ca regiunea să fie introdusă într-o zonă de instabilitate şi costurile de finanţare ale României să crească. Nu vedem riscuri pentru independenţa, suveranitatea asupra teritoriului în ceea ce privește România.

 - Îngrijorare, acesta e cuvântul corect pentru ceea ce desprind din discuţiile cu aliaţii noştri, fie că sunt europeni, fie că sunt  de peste Ocean.

- Există riscul ca regiunea să fie introdusă într-o zonă de instabilitate şi costurile de finanţare să crească. Nu vedem riscuri pentru independenţa, suveranitatea asupra teritoriului.

- Sun unul dintre liderii europeni, sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de foarte mulţi lideri ai UE, discuții cu Ianukovici,  mers în Maidan, pupat pe  Maidan, a dat impresia că nu prea ştim ce vrem, pe de-o parte. Nu mă refer numai la Departamentul de Stat, ci la foarte mulţii miniştrii care şi-au făcut de drum pe la Kiev, s-au oprit  în Maidan, cu ce legitimitate discuţi cu o putere la ora aceea legitimă, înainte să înceapă să se tragă în acel moment, după care te duci în Maidan şi strigi jos acea putere.

- Europenii trebuie să vină cu un plan de salvare concret economică a Ucrainei. Restul e poveste. Aici trebuie puse la un loc FMI, Banca Mondială, resursele Uniunii Europene.

- Putin îşi apără interesele geostrategice în condiţiile în care Federaţia Rusă are un angajament. În 1994, la Budapesta s-a semnat un acord și sunt trei puteri garante ale suveranității și independenței Ucrainei: SUA, Marea Britanie și Federația Rusă.  Toate trei s-au angajat să garanteze independenţa Ucrainei, Acum văd că alte state îşi plimbă... Trebuie să acţioneze diplomatic.

- Cred că acest conflict se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră, prin obţinerea unui statut favorabil al Crimeei, favorabil pentru Federaţia Rusă. Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea şi aici şi noua putere democratică a făcut o eroare fundamentală care se constituie în baza de intervenţie şi poziţionare a Federaţiei Ruse - au anulat legea care dădea dreptul utilizării limbii materne pentru minorităţi. Mi se pare că s-a vorbit despre situaţia din Ucraina cu prea mare uşurinţă.

- Dincolo de acordul de la Budapesta, există un acord bilateral care permite F. Ruse menţinerea flotei la Sevastopol. A fost extins în 2010 până în 2042. Dacă aţi vedea acordul semnat, este reglementată precis prezenta trupelor în Crimeea. - Nu prea ia în seamă Putin ce îi transmite preşedintele SUA, mă îndoiesc că ar lua ce îi transmit eu. Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova, limitaţi-vă la acordul cu Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel