Reţeaua informatică a Parlamentului Australiei a fost ţinta unor atacuri cibernetice.
Parlamentul Australiei a dezvăluit vineri că securitatea sistemului său informatic a fost compromisă în timpul unui 'incident' a cărui natură nu a fost precizată, dar care face obiectul unei anchete, informează AFP şi dpa. 'În urma unui incident de securitate asupra reţelei informatice a Parlamentului, au fost luate o serie de măsuri pentru a proteja reţeaua şi pe utilizatorii săi', au anunţat autorităţile într-un comunicat.
Responsabili ai Parlamentului au refuzat să precizeze natura acestei intruziuni, dar au subliniat că deocamdată nimic nu arată că datele ar fi fost compromise. 'Nu avem nicio dovadă că este vorba de o tentativă de a influenţa rezultatul procesului parlamentar sau pentru a influenţa procesele electorale şi politice. Reacţia noastră imediată a fost de a securiza reţeaua şi de a proteja datele şi utilizatorii', se spune într-un comunicat. Toate parolele parlamentarilor au fost schimbate ca măsură de precauţie.
Citește și: 'Atac nuclear' - cum a fost speriată o familie de propriile sisteme de securitate
Australian Signals Directorate (ASD), o agenţie a serviciilor de informaţii australiene, a confirmat că lucrează cu Parlamentul pentru a face faţă acestui atac, ceea ce lasă să se înţeleagă că ar putea fi implicaţi hackeri experimentaţi. Postul public ABC a informat la rândul său că serviciile de informaţii încearcă să afle dacă mari puteri străine, cum ar fi China, s-ar afla în spatele acestor atacuri. 'ASD şi Centrul australian pentru Securitate Cibernetică vor continua să colaboreze cu Parlamentul pentru a vedea anvergura totală a acestei intruziuni', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ASD.
În decembrie, oficiali americani şi britanici au anunţat că agenţii guvernamentale şi companii din SUA, Marea Britanie şi din cel puţin zece ţări - printre care nu figura şi Australia - au devenit victimele unui atac informatic de anvergură, întreprins de hackeri chinezi. Beijingul a respins acuzaţiile, susţinând că acestea constituie 'o defăimare deliberată bazată pe nimic'. Mai devreme săptămâna aceasta, a fost dezvăluit că adresele de email şi listele de contact ale unor parlamentari britanici au fost ţinta unor atacuri cibernetice.
Citește și: Top parole internet în 2018. Și tu le folosești
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu