Astă-seară începe “One World Romania”

Astăzi, începând cu ora 19:30, va avea loc la Cinema Pro evenimentul de deschidere a celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Prima seară cuprinde momente de dans, teatru și film, numai bune să învingă fricile ce ne înconjoară.

Tot azi au loc primele proiecții, la Cinema Eforie, Union și Elvire Popesco. Începând de marți, 14 martie sunteţi aşteptaţi în toate aceste trei săli de cinema și la Sala Horia Bernea a Muzeului Țăranului Român, dar și la Rezidența Scena9, unde vor avea loc evenimentele conexe din cadrul festivalului. În fiecare zi, de marți până duminică, puteți vedea la Rezidența Scena9 o Expoziție de fotografie It Could Be You, realizată de Laurențiu Garofeanu – parte a unui proiect mai amplu dezvoltat de organizația Samusocial din România, născut în timpul Civil Society Pitch 2016, intitulat Oamenii străzii, povești din București.

Proiectul își propune o imersiune jurnalistică și umanitară în viața oamenilor fără adăpost din capitala României. Unul dintre obiectivele expoziției este să dezvăluie chipurile acestor oameni necunoscuți, care trăiesc în afara normalității și, în același timp, să deschidă un dialog menit să ajute publicul larg să înțeleagă situațiile cu care aceștia se confruntă.

Într-o primă etapă, echipa proiectului a realizat o serie de ședințe foto și interviuri cu diferiți oameni fără adăpost, pe care i-a scos din anonimatul mediului lor cotidian și le-au oferit ocazia să își spună poveștile.

Expoziția foto poate fi vizitată din 14 martie până duminică, 19 martie.

De marți până vineri sunteţi invitaţi în fiecare zi, de la ora 17:00, la Rezidența Scena9, la câte o dezbatere organizată pe teme abordate de filmele din festival. Se va vorbi despre ce s-a întâmplat în 10 ani de când există festivalul, care coincid cu cei 10 ani de la aderarea României în Uniunea Europeană, în cadrul dezbaterii De 10 ani în Europa: pe val, la vale și înapoi, din14 martie.

Ce s-a întâmplat cu Europa și cu noi între 2007 și 2017? Acum 10 ani, România era primită în Uniunea Europeană și o largă majoritate de români simțea că aceasta era singura cale spre prosperitate și spre o societate bazată pe valori. În fervoarea acelor ani s-a născut și festivalul One World Romania. De atunci, el a crescut odată cu societatea civilă, după cum au crescut și preocuparea pentru statul de drept, pentru combaterea corupției și pentru libertatea de expresie. Producția de film documentar – acest barometru sensibil al participării civice - a beneficiat din plin de libertatea de circulație, dar și de accesul la fondurile europene.

Pornind de la un FILM realizat în contextul aderării țărilor est-europene la Uniune, organizatorii vă propun o discuție despre bilanțul acestor 10 ani și despre viitor. În 2017, entuziasmul de la începuturi a pălit sub presiunea neliniștilor geo-politice, dar și a unei depresii legate de senzația că beneficiile au fost prea puține, sau nu au venit suficient de repede. Coeziunea Uniunii este pusă la încercare de valul de populism, de ridicarea mișcărilor de extremă-dreaptă, de frustrările celor care se simt lăsați în urmă de procesul de globalizare. Iar societatea civilă românească se află și ea sub asediu. Este momentul cel mai potrivit să ne întrebăm de ce s-a ajuns aici, dar mai ales să ne refacem resursele: să ne amintim care sunt valorile noastre comune, acelea pentru care merită luptat în continuare.

Vor vorbi Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Monika Štěpánová, director fondator One World Romania, Elena Calistru, președinte Funky Citizens.

Moderator: jurnalistul Ovidiu Nahoi.

În 15 martie, la Bolile sănătății, obiectul dezbaterii vor fi bolile sistemului național de sănătate și eventuale tratamente pentru acestea.

Este știut că sistemul nostru medical este marele bolnav al României. Dar ecourile accidentului de la Colectiv și eforturile de reformă de pe parcursul anului 2016 n-au reușit să schimbe prea mult situația. Chiar nu e nimic de făcut?

Cu ajutorul unor experți din sistem, a unor activiști și jurnaliști care s-au ocupat de acest subiect, vor fi descrise simptomele și vor fi definite eventualele terapii. Dezbaterea însoțește secțiunea de filme cu același titlu, documentare care radiografiază sistemele medicale din alte colțuri ale lumii.

Vor vorbi Bogdan Tănase, președinte Alianța Medicilor, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, Asociația Dăruiește Viață, Bogdan Andreescu, fost manager al Spitalului Colentina.

Moderator: Vlad Mixich, expert politici de sănătate

Joi, va fi vorba despre Fără frică despre violența domestică – un fenomen atât de prezent și totuși invizibil în România şi cu atât mai greu de reprezentat într-un film. Ea se petrece în afara spațiului public, departe de privirile societății, dar aceasta nu face societatea mai puțin responsabilă. Conform unor rapoarte bine documentate, una din patru femei din România a suferit violențe din partea partenerului și 6% dintre ele au fost victima unei agresiuni sexuale. Și, pentru că multe victime ezită să raporteze oficial ce li s-a întâmplat, cifrele care ajung în statisticile poliției reflectă doar parțial realitatea din teren.

Copiii și adolescenții sunt și ei victime ușoare. Sintagma românească „bătaia e ruptă din rai“ motivează multe abuzuri. Agresiunile din familie împotriva tinerilor îi vulnerabilizează în ochii colegilor de la școală, unde ei devin ținte ale altor hărțuieli. Iar situația de la noi nu e singulară și nici nu e cea mai gravă. În Rusia, s-a ajuns la votarea unei legi care dezincriminează violența domestică. Iar din campania electorală americană, am aflat care sunt tacticile de hărțuire sexuală cu care se lăuda viitorul președinte.

Vorbitori: Laura Andrei, președinte Tribunalul București, Oana Sandu, journalist, Andra Croitoru, secretar de stat ANES

Moderator: Andreea Braga, Centrul FILIA

La finalul săptămânii, în cadrul evenimentului Coaliția fricii se va vorbi despre cum și de ce anumite fenomene sociale perfect normale, precum căsătoria  și familia, ajung să sperie oameni doar pentru că e vorba despre persoane de același sex.

Căsătoria și familia nu sunt de obicei lucruri de care lumii îi e frică. Și totuși, celor trei milioane de  semnatari ai petiției pentru modificarea Constituției le e frică de căsătoriile și de familiile formate din parteneri de același sex. Nu că ar fi vreun pericol real: Codul Civil din România le interzice deja și nu recunoaște nici parteneriatul civil. Dar un amestec de conservatorism politic și activism practicat de aliați surprinzători din lumea ortodoxă și cea neo-protestantă i-a mânat pe un număr mare de concetățeni ai noștri să ceară interzicerea a ceva care nici măcar nu există în legea românească. Acest lucru a adus la lumină nevoia de a lua în considerare anxietățile populației majoritare, de a cultiva noi aliați și de a extinde coalițiile care pot sprijini dreptul fundamental de a fi și de a iubi și de a trăi cu cei pe care îi alegem. Această discuție va explora moduri specifice de acțiune socială pentru drepturile minorităților sexuale din regiunea noastră.

Sâmbătă și duminică, pe 18 și 19 martie, va avea loc cea de-a doua ediție a Civil Society Pitch, o întâlnire cu 25 de realizatori de film, activiști și reprezentanți din ONG-uri din România, Ungaria și Bulgaria, care vor pune la cale filmele documentare ale următorilor ani.

La One World Romania 10 continuă programul de “pețitorie” Civil Society Pitch, o inițiativă inovatoare ce își propune să cupleze cineaști din domeniul filmului documentar cu activiști și organizații care luptă pentru apărarea drepturilor omului din România, Bulgaria și Ungaria, cu scopul de a încuraja apariția de noi filme documentare de calitate în regiune.

Între 18 şi 19 martie, activiștii pentru drepturile omului vor avea ocazia de a prezenta în fața experților din industria filmului documentar, idei ce pot deveni filme, bazate pe subiecte familiare, la care au acces direct și pe care le-au documentat de-a lungul timpului. În a doua parte a atelierului, prezentările vor fi urmate de discuții între reprezentanții societății civile și cineaști, concepute sub formă de Speed Dating, iar la final, cineaștii vor avea și ei ocazia să își prezinte viziunea artistică asupra ideilor de filme documentare propuse de activiști. Pe parcursul atelierului, vor exista și sesiuni speciale ale tutorilor, precum și un studiu de caz pe baza filmului Invizibilii, cu echipa câștigătoare a ediției pilot Civil Society Pitch din 2016.

Tutorii atelierului sunt Ana Alexieva, project manager Balkan Documentary Center, Mikael Opstrup, head of studies European Documentary Network, Hanka Kastelicová, executive producer HBO Europe.

Acest atelier beneficiază de sprijinul HBO România și al Ambasadei Regale a Danemarcei.

Sprijinul acordat de Ambasada Regală a Danemarcei completează candidatura acestei țări la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU în perioada 2019-2021 și promovează prioritățile ce stau la baza acestei candidaturi: demnitate, dialog și dezvoltare în apărarea drepturilor omului.

Sâmbătă, 18 martie, de la ora 20:00 sunteţi invitaţi la Cinema Eforie pentru decernarea Premiului Festivalului, care este oferit și anul acesta de un juriu format din elevi de liceu.

Motivația acordării unui premiu din partea adolescenților a apărut pentru prima dată acum cinci ani, din dorința de a include vocile tinerei generații în dezbaterea despre drepturile omului. Ei știu ce arde și ce vor să stingă sau să schimbe, iar datoria noastră este de a le da frâu liber alegerilor. La fiecare ediție de până acum, misiunea de a acorda singurul premiu al festivalului a fost deopotrivă o provocare și un proces de maturizare pentru tinerii jurați, care au cântărit atât valoarea artistică, cât și subiectul și mesajul filmelor propuse de către echipa One World Romania.

Membrii juriului sunt aleși pe baza unui eseu liber. Anul acesta, tema eseului a fost Frica naște monștri. Rezistă-i!

Filmele aflate în competiție sunt: Ada la Primărie (Spania), Bine ați venit la liceul nostru (Canada), Frăția (România), Furia alba (Finlanda), Gulîstan (Canada, Germania), Insultă (Austria), Poștașul cel cumsecade (Finlanda, Bulgaria), Raving Iran (Elveţia), Un film autist normal (Republica Cehă), Vrabia golancă (China, SUA) 

După decernarea premiului, va putea fi vizionat documentarul realizat de Șerban Georgescu, Varză, cartofi și alți demoni. Proiecție desfășurată în prezența regizorului.

După ce cumpără o tonă de varză pentru echivalentul a 20 de euro, regizorul Șerban Georgescu decide să exploreze dinamica paradoxală a agriculturii românești practicate în satul Lungulețu. Acolo, 1000 de mici fermieri, cu tot atâtea tractoare, produc anual aproximativ 100 000 de tone de varză și cartofi pe care nu reușesc să le vândă ulterior: la finele anului, fermierii se descoperă, unul lânga altul, în piață, înconjurați de grămezi de produse pentru care scad progresiv prețurile, până ce ies în pierdere. Aventura documentară a lui Georgescu - care amintește, ca abordare, de Super Size Me al lui Morgan Spurlock -  se desfășoară timp de un an la Lungulețu, unde regizorul devine agricultor  pentru a întelege rădăcinile crizei. Răspunsul, articulat creativ pe o combinație de imagine contemporană și de arhivă, revelează conexiunea dintre criza actuală și experiența trecută a colectivizărilor forțate, care au creat o suspiciune reziduală a agricultorilor pentru munca în cooperativă, făcându-i să continue să lucreze individual în contextul unei piețe în care asocierea este esențială.

Pelicula a fost premiată în 2016 la Dok Leipzig, Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel