Ambasadorul Spaniei la Moscova, convocat la MAE rus

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat marţi pe ambasadorul Spaniei la Moscova, Fernando Valderrama, pentru a-şi exprima surprinderea şi dezamăgirea în legătură cu anumite declaraţii făcute de ministrul spaniol de externe Josep Borrell într-un interviu acordat la 23 mai ziarului spaniol 'El Periódico', pe care le-a calificat drept 'neprietenoase', informează agenţia de presă EFE şi portalul rusesc Rbc.

Într-un comunicat, MAE rus susţine că aceste afirmaţii sunt 'contradictorii' şi aduc 'un prejudiciu relaţiilor dintre Rusia şi Spania'. În interviu, răspunzând la o întrebare asupra rolului pe care Europa ar trebui să-l joace în materie de geopolitică în noua lume în curs de reaşezare, Borrell a afirmat, între altele, că 'vechiul nostru inamic, Rusia, se face din nou auzit şi din nou este o ameninţare, iar China apare ca un rival'.

În legătură cu aceste declaraţii, instituţia condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a exprimat 'surprinderea şi dezamăgirea provocate de aceste declaraţii neprietenoase ale ministrului afacerilor externe Josep Borrell faţă de Rusia', se menţionează într-o notă oficială. MAE rus subliniază, de asemenea, că ambele părţi consideră relaţiile bilaterale 'prietenoase, de parteneriat şi reciproc avantajoase', fapt ce s-a reflectat în toate documentele oficiale 'semnate de către cele două ţări în ultimul timp'.

Surse ale Ambasadei Spaniei la Moscova au confirmat pentru EFE convocarea ambasadorului Fernando Valderrama la sediul MAE rus la iniţiativa Departamentului I pentru Europa, al cărui director, Aleksei Paramonov, a transmis ambasadorului spaniol poziţia părţii ruse cu privire la declaraţiile lui Borrell. În interviul pentru 'El Periódico', ministrul afirmă că, în prezent, avem o lume nouă pe care nu o puteam imagina cu cinci ani în urmă. Când Trump nu era preşedinte, nu exista Brexit, nu exista criza legată de migranţi şi nici războiul din Siria.

'Multe lucruri s-au schimbat. Aliatul nostru ne întoarce spatele. Inamicul nostru vechi, Rusia se face din nou auzit şi din nou este o ameninţare, iar China apare ca un rival', afirmat şeful diplomaţiei spaniole, subliniind necesitatea ca europenii să-şi unească de urgenţă forţele. Borrell s-a întâlnit în noiembrie anul trecut la Madrid cu omologul său rus, Serghei Lavrov, care a fost de asemenea primit de regele Felipe al VI-lea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel