Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Sociolog: Mișcarea-fulger care salvează PSD. ALDE, problema numărul 1

C.P.Tăriceanu
C.P.Tăriceanu

PSD trebuie să acționeze rapid pentru securizarea voturilor ALDE. În caz contrar, riscul e mare. Deși adevărata panică e în ALDE, adevăratul pierzător, dacă nu acționează imediat, e PSD. 

”Problema numărul 1 pentru PSD, dacă vrea să păstreze guvernarea, este ALDE. Membrii PSD au învățat să rămână uniți în momente grele, au avut multe astfel de momente și s-a văzut clar să strând rândurile. Cei care vor fi eliminați din conducerea PSD sunt cei din grupul lui Dragnea, care n-au la ce partid să se ducă, nu-i primește nimeni. Ei vor rămâne în orbita PSD, nu se vor duce la alt partid. PSD va strânge rândurile, pentru că soluțiile individuale nu există. O soluție pentru PSD ar fi o alianță cu partidul lui Victor Ponta.

ALDE e în panică, nu PSD, pentru că parlamentarii, liderii au văzut că n-au făcut 5% și realizează că vor avea probleme la locale. Voturile lor sunt însă importante în Parlament, unde ALDE are o cotă mult mai mare, asigură majoritatea la Senat și o poziție confortabilă la Cameră. Dacă ALDE schimbă tabăra, guvernarea ar fi pierdută.” a comentat sociologul Alfred Bulai pentru DCNews

Mișcare tip Antonescu - Blaga poate salva PSD

Sociologul adaugă: ”Mișcarea care ar putea rezolva această ecuație a fost făcută în 2014, acum cinci ani, într-o noapte, de Antonescu și Blaga. Cele două partide care pierduseră la alegerile europarlamentare au decis să fuzioneze, să facă noul PNL. Pentru asta, este nevoie de doi lideri puternici, care să decidă o astfel de mișcare fulger, cum a fost cazul atunci în noaptea de după alegeri”.

Pentru ALDE e simplu să plece. PSD trebuie să-i ofere garanții imediate lui Tăriceanu

”Călin Popescu Tăriceanu a mai avut o astfel de experiență, era cu Ponta și Ponta s-a rupt de PSD. Culisele sunt că Dragnea a mers către Tăriceanu, i-a garantat o cooperare loială și au parafat o înțelegere la nivel de lideri, la vârf. În momentul de față, întrebarea este cine este în măsură în PSD să-i dea garanții lui Tăriceanu și să poată încheia un acord cu ALDE, astfel încât să țină parlamentarii ALDE în coaliție. Dacă va fi rapid un vot de moțiune de cenzură până când se clarifică situația în coaliție, s-ar putea ca aleșii ALDE să trădeze. Pentru ALDE e simplu să plece, pentru că se pot orienta către PNL, USR sau chiar către PRO România, care obține mai mulți parlamentari și face altfel jocurile ” subliniază sociologul. 

USL 2

”O alianță socio-liberală de tip USL 2 ar putea fi parafată și-n felul această să securizeze voturile ALDE care salvează Guvernul PSD, dând și garanții că deputații și senatorii ALDE să se regăsească pe liste” concluzionează Bulai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel