Albirea dinților acasă reprezintă o metodă simplă prin care se îndepărtează petele de la nivelul dinților, redându-le strălucirea. Albirea dinților poate fi făcută de către medicul stomatolog, dar sunt câteva metode pe care le puteți încerca și acasă.
Colorarea dinţilor este denumită discromie dentară, iar culorile pe care le pot căpăta aceștia variază de la galben, la maroniu şi chiar la gri.
În mod normal, dinții sunt acoperiţi la exterior de smalţ, un ţesut dur alcătuit dintr-o reţea minerală de cristale care are un conţinut mic de apă, de numai 2%. Suprafaţa smalţului este acoperită cu numeroşi pori, asemeni unui burete, în care pot pătrunde particule din alimente, cafea, tutun sau alţi coloranţi alimentari şi care pot păta dinţi. În timp, culoarea dinţilor va deveni din ce în ce mai întunecată, din cauza acestor pete.
Principalele cauze ale îngălbenirii dinţilor sunt alimentele închise la culoare, cele cu aciditate ridicată, dar şi coloranţii alimentari sunt cele care afectează cel mai des culoarea dinţilor. Printre acestea se numără vinul roşu, ceaiul negru, cafeaua, băuturile carbogazoase, fructele de pădure, sosurile de soia şi roşii, sfecla roșie sau oţetul balsamic
De asemenea, înaintarea în vârstă poate fi o altă cauză care să ducă la îngălbenirea dinților. La fel, și nicotina se poate se depune pe smalţul dinţilor și produce îngălbenirea dinţilor, dar şi alte probleme ale gingiilor.
Și fluorul în exces poate afecta dantura. De aceea este recomandat să folosim o cantitate mică de pastă de dinţi atunci când ne spălăm pe dinţi.
În plus, unele tratamente medicamentoase care pot afecta culoarea dinţilor. Astfel, antibioticele precum amoxicilina, minociclina sau tetraciclina pot afecta smalțul dinților și duce la îngălbenirea acestora.
Igiena dentară deficitară poate fi, de asemenea, o cauză pentru îngălbenirea rapidă a dinților.
Albirea dinților poate fi făcută apelând la serviciile unui medic stomatolog sau poți încerca acasă și câteva idei simple care să te ajute să scapi de petele galbene.
Una dintre cele mai utilizate soluții pentru albirea dinților acasă este bicarbonatul de sodiu. Această pudră alcalină la contactul cu apa eliberează radicali liberi care atacă petele de pe smalţul dinţilor. Tocmai de aceea este recomandat să te speli pe dinţi cu o soluţie formată din apă şi bicarbonat, o dată pe săptămână.
O altă soluție care dă rezultate în albirea dinților este cărbunele activ. Astfel, praful de cărbune dintr-o capsulă sau dintr-o tabletă pisată se pune pe o periuţă de dinţi și se curăță cu periuța timp de 3-5 minute după care se clăteşte bine cu apă pentru a îndepărta tot cărbunele. Pentru a avea rezultate, această procedură este indicată să fie folosită o dată pe săptămână. Cărbunele medicinal are textură poroasă şi un efect abraziv, reuşind să absoarbă tanina, o substanţă prezentă în ceai, cafea, vin sau ciocolată şi care cauzează îngălbenirea dinţilor.
În plus, există o serie de alimente pe care le poţi introduce în dieta zilnică şi care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare şi a bacteriilor care pot colora dinţii. Este vorba despre mere, morcovi, căpşuni, ţelină, kiwi sau cereale integrale. Acestea conţin şi vitamine care ajută la păstrarea dinţilor sănătoşi.
Dacă dorești o albire eficientă la domiciliu poți apela la benzile pentru albirea dinților, potrivit BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News