Accident Spania: Controlorul care i-a distras atenția mecanicului, audiat ca martor

tren spania
tren spania

Controlorul trenului care a deraiat în nordul Spaniei, accident soldat cu 79 de morţi, a afirmat că nu s-a simţit 'niciun moment vinovat'. Telefonul pe care el i l-a dat mecanicului este cel care l-a distras și a dus la producerea tragediei.

Controlorul a fost audiat în calitate de martor de către judecătorul Luis Alaez, care anchetează circumstanţele producerii catastrofei feroviare din 24 iulie, la patru kilometri de Santiago de Compostela. 'În niciun moment nu m-am considerat vinovat', a declarat controlorul presei, la sosirea la tribunal. 'Am mai spus, telefonul meu mobil era în buzunar când trenul a deraiat', a adăugat el, explicând că, 'din punct de vedere fizic este destul de bine, dar afectat din punct de vedere psihic'.

Într-o decizie comunicată joi, judecătorul a explicat că îl va audia pe controlor în calitate de martor, considerând că faptul de a-i fi telefonat mecanicului de locomotivă cu puţin timp înainte de accident 'este insuficient pentru a i se putea imputa o imprudenţă de natură penală'.

Mecanicul, cercetat pentru omor prin imprudență

Mecanicul de locomotivă, Francisco Jose Garzon Amo, în vârstă de 52 de ani, este cercetat în libertate pentru omor prin imprudenţă. Audiat marţi de judecător, el a explicat că a primit un apel telefonic de la controlor, dar că a închis aparatul 'cu câteva minute înaintea' accidentului.

Trenul a deraiat la o viteză de 153 kilometri pe oră, potrivit primelor informaţii obţinute din cutia neagră, într-un viraj unde viteza este limitată la 80 km/h. Este vorba de un tronson de cale ferată de mare viteză care nu este echipat cu un sistem automat de frânare, viteza fiind redusă. Cutiile negre ale trenului au arătat totodată că trenul rula cu 192 km/h cu câţiva kilometri înainte de producerea accidentului şi că mecanicul a frânat fără să fi putut evita catastrofa.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel