80% șanse ca fenomenul El Nino să se încheie. Anunțul biroului meteorologic japonez

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află când există șanse ca fenomenul El Nino să se încheie.

Biroul meteorologic al Japoniei a declarat miercuri că există 80% șanse ca fenomenul El Nino să se încheie în timpul primăverii din emisfera nordică, informează Reuters.

El Nino reprezintă o încălzire a temperaturilor de la suprafața oceanului în estul și centrul Pacificului.

Este asociat în general cu o creştere a precipitaţiilor în anumite regiuni din sudul Americii Latine, din sudul Statelor Unite, din Cornul Africii şi din Asia Centrală. El poate provoca secete severe în Australia, Indonezia, în unele regiuni din Asia de Sud şi în America Centrală.

Pe de altă parte, apele sale calde pot alimenta uraganele din centrul şi estul Oceanului Pacific, în timp ce pot încetini formarea uraganelor în bazinul Atlanticului, conform Agerpres. 

Acesta apare în medie la fiecare doi până la şapte ani, iar episoadele durează de obicei între nouă şi douăsprezece luni.

Efectul fenomenului El Nino în Europa

„El Nino se dezvoltă în Pacificul Tropical. Afectează categoric zone vaste, țări din zona aceea intertropicală, în special Australia, America de Sud. Fiecare zonă, fiecare continent afectat știe foarte clar cum îl afectează El Nino, sau perechea lui, La Nina.

La Nina este tot acolo, doar că înseamnă răcirea excesivă a apelor Pacificului Tropical. Am avut 3 ani la rând cu La Nina, lucru care a fost mai rar întâlnit. (...) Europa este departe de El Nino și în general climatologii sunt de acord cu ideea ce efectul în Europa îl simțim în special în sezonul rece când am putea avea iarnă mai grea pe partea de nord a continentului, mai umedă în sud. Cum afectează El Nino Europa e în domeniul cercetării deocamdată.

Categoric afectează prin repercusiunile unei temperaturi medii globale mai ridicate”, a declarat Florinela Georgescu pentru DC News.

Citește și: Tendința de topire a calotelor este categorică. Florinela Georgescu (ANM): În niciun caz nu este atenuată în ultima perioadă / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel