Răspuns de la Cotroceni privind "acoperiții" din justiție. Radu Tudor, reacție

Preşedintele Klaus Iohannis a fost solicitat de mai multe ori în ultima perioadă să ofere o poziție clară cu referire la posibilii ofiţeri acoperiţi din justiţie. Luni, Administrația Prezidențială a oferit un răspuns în legătură cu acest subiect. Precizările președintelui Iohannis sunt mai mult decât "binevenite", consideră jurnalistul Antena 3, Radu Tudor. 

 

"Din dispoziţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, prin instituţiile abilitate, la solicitările Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Ministrului Justiţiei, veridicitatea declaraţiilor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Rezultatele verificărilor au fost comunicate atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Justiţiei, în funcţie de instituţia care a solicitat efectuarea acestora", anunță Administrația Prezidențială.

Ce spune Radu Tudor

Radu Tudor, într-o intervenție telefonică la Antena 3, a comentat în legătură cu acest subiect.

"Trebuie precizat că organizațiile profesionale, UNJR, Asociația Magistraților au cerut această verificare. (...) În urma acestor presiuni pozitive venite din partea asociațiilor profesionale, CSAT s-a autosesizat și a cerut Servicilor de informații să facă precizările de rigoare. Este un angajament pe care Serviciile de informații și-l iau în fața președintelui României, care transmite mai departe populației faptul că nu există printre magistrați ofițeri acoperiți. Noi nu avem alte mecanisme de verificare decât să-i credem pe cuvânt. Cert este că această dezbatere face bine României, dar subiectul în sine îi dăunează: suspiciunea că ar exista ofițeri acoperiți printre magistrați, lucru care încalcă grav Constituția și cadrul democratic european. Sunt destule organisme europene îngrijorate de această suspiciune, dar precizările președintelui sunt mai mult decât binevenite. În schimb, ele aduc asupra domniei sale angajamentul ferm în fața populației că ceea ce spune domnia sa este și adevărat. El va răspunde de acum încolo dacă se va dovedi contrariul", a declarat Radu Tudor. 

Cea mai recentă solicitare în legătură cu acest subiect adresată președintelui Klaus Iohannis a fost făcută în prima săptămână din acest an. În plenul reunit al CSM pentru alegerea conducerii forului, judecătorul CSM Horaţiu Dumbravă i-a cerut preşedintelui Iohannis să aibă o poziţie clară atunci când vine vorba de posibilii ofiţeri acoperiţi din justiţie.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel