Zelensky: "Dacă ochii nu vi s-au închis de frică, luptați!". Mesaj și pentru Elon Musk 

Volodimir Zelenski continuă să lupte pentru Ucraina / Foto: Facebook
Volodimir Zelenski continuă să lupte pentru Ucraina / Foto: Facebook

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut compatrioţilor săi să alunge trupele ruse din ţară, transmite dpa. Totodată, acesta i-a transmis un mesaj de mulțumire lui Elon Musk. 

"Trebuie să ieşim! Trebuie să luptăm! Oriunde există o şansă", a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara. Ucrainenii ar trebui să iasă, în Herson, Berdiansk sau Melitopol, "şi să alunge acest rău din oraşele noastre".

Agenţia dpa aminteşte că, în ultimele zile, au existat relatări potrivit cărora în oraşele ucrainene menţionate de Zelenski, oameni obişnuiţi, neînarmaţi, s-au opus trupelor ruse şi ocupaţia a fost doar temporară. Este la fel de important să se prevină crearea de "noi republici populare", precum cele din regiunile Doneţk şi Lugansk, a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean s-a adresat ambelor regiuni. Dacă ruşii "nu v-au şters memoria prin propagandă, dacă ochii nu vi s-au închis de frică - luptaţi: pentru drepturile voastre, pentru libertatea voastră, pentru Ucraina", a îndemnat el.

Separat, într-o postare pe Twitter, Zelenski i-a mulţumit miliardarului Elon Musk pentru sprijinul acordat Ucrainei prin serviciul său de internet prin satelit Starlink.

"Săptămâna viitoare vom primi încă o parte din sistemele Starlink pentru oraşele distruse", a spus Zelenski, mulţumindu-i lui Musk pentru că "sprijină Ucraina cu vorbe şi cu fapte".

Cum a început războiul din Ucraina

Războiul ruso-ucrainean, început la 24 februarie 2022, când Federaţia Rusă a lansat o invazie terestră, aeriană şi navală împotriva Ucrainei, este considerat cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Criza din Ucraina a debutat în martie 2021, când Rusia a concentrat trupe în apropierea graniţelor Ucrainei, şi a escaladat la sfârşitul anului 2021 şi începutul lui 2022, când NATO nu a fost de acord cu cererea Kremlinului de a da garanţii privind neaderarea viitoare a Ucrainei la alianţa nord-atlantică şi că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina. Criza s-a accentuat odată cu recunoaşterea de către Rusia, la 22 februarie 2022, a republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din Ucraina.

La 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în zorii zilei, o "operaţiune militară" în Ucraina pentru a "apăra" separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. În perioada 24 februarie - 4 martie, armata rusă a invadat mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, a cucerit oraşul Herson şi a preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, Centrala de la Zaporojie. Trupele ucrainene, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelensky, au opus rezistenţă în toată această perioadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel