Zelenski, supărat pe Macron: Refuzul de a denunţa un genocid în Ucraina, foarte dureros

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Emmanuel Macron nu a denunţat un genocid în Ucraina, spre deosebire de Joe Biden, preşedintele SUA. Volodimir Zelenski spune că acest lucru este "foarte dureros". 

"Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi", a spus preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o conferinţă de presă comună cu şefii de stat polonez, lituanian, estonian şi leton, aflaţi în vizită la Kiev.

"Voi face tot posibilul pentru a discuta această problemă cu domnul Macron astăzi. Dacă nu, atunci mâine când îşi va găsi timp", a adăugat Zelenski.

Miercuri, preşedintele francez a ales să nu folosească termenul "genocid" folosit de omologul său american Joe Biden pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru acţiunile armatei ruse în Ucraina.

"Aş spune că Rusia a declanşat unilateral un război brutal, că acum este stabilit că au fost comise crime de război de armata rusă şi că acum este necesar să-i găsim pe responsabili", a declarat Emmanuel Macron."Este o nebunie ceea ce se întâmplă, este incredibil de brutal (...) dar în acelaşi timp mă uit la fapte şi vreau să încerc cât mai mult posibil să pot opri acest război şi să reconstruim pacea, aşa că nu sunt sigur că escaladarea cuvintelor serveşte cauzei", a continuat preşedintele francez, scrie Agerpres.

Marţi, preşedintele Joe Biden l-a acuzat pentru prima dată pe Vladimir Putin că a comis un genocid în Ucraina, un termen folosit anterior de Volodimir Zelenski.

Miercuri, premierul canadian Justin Trudeau a menţionat şi el pentru prima oară cuvântul genocid referindu-se la atrocităţile comise în Ucraina. Trudeau a declarat că este "absolut corect" ca tot mai mulţi oameni să descrie acţiunile Rusiei în Ucraina drept genocid, susţinând astfel acuzaţia adusă de preşedintele SUA. 

Biden a vorbit cu Zelenski. Ajutor de 800 de milioane de dolari

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele, a arătat Casa Albă într-un comunicat, transmit Reuters şi AFP. 

"Tocmai am vorbit cu preşedintele Zelenski şi i-am transmis că Administraţia mea autorizează asistenţă suplimentară în valoare de 800 de milioane de dolari, constând în armament, muniţie şi alte măsuri de asistenţă în materie de securitate pentru Ucraina. Armata ucraineană a folosit cu efecte devastatoare armele furnizate de noi. În condiţiile în care Rusia se pregăteşte să intensifice atacurile în regiunea Donbas, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei capabilităţile pentru a se apăra", a declarat Joseph Biden, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei SUA.

"Aprovizionarea constantă cu arme a Ucrainei de către Statele Unite împreună cu aliaţii şi partenerii a fost esenţială în susţinerea luptei împotriva invaziei ruse. A contribuit la a asigura eşecul lui Putin în obiectivul iniţial de a cuceri şi a obţine controlul asupra Ucranei. Acum nu ne putem opri. L-am asigurat pe preşedintele Zelenski de faptul că poporul american va continua să fie alături de curajosul popor ucrainean în lupta pentru libertate", a subliniat preşedintele SUA. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel