Vecinii Chinei: războiul cu Beijingul e inevitabil

Majoritatea țărilor asiatice cred că mocnește un război cu China. Tacticile militare și retorica belicoasă din ultimul an i-au convins pe vecinii Chinei că un război stă să înceapă, potrivit unei cercetări sociologice realizate de Pew Research Center.

"Jumătate din cele 11 țări supuse cercetării sunt îngrijorate că o dispută teritorială între China și vecinii săi va duce la un conflict militar", arată raportul think tank-ului cu sediul la Washington, citat de revista Time.

Cei mai mulți dintre filipinezii, vietnamezii, japonezii și sud-coreenii intervievați cred că statul chinez este cel mai mare dușman al lor, în timp ce SUA este văzut drept cel mai important aliat, arată studiul. Doar pakistanezii și malaezienii au numit SUA ca inamic principal și pe China ca aliat. (Indonesia a fost singura țară în care locuitorii au spus că SUA este atât cel mai mare dușman, cât și aliatul nr. 1).

Alianța Rusia - China, risc de fractură: de ce sunt amenințate legăturile Moscovei cu Beijingul

În Vietnam, unde relațiile cu Beijingul au fost extrem de tensionate după ce o companie de stat a Chinei a început să foreze în apele disputate din preajma Insulelor Paracel, 84% dintre intervievați au spus că sunt "foarte" și "oarecum" îngrijorați de disputele teritoriale care ar putea conduce la un război.

În Japonia, procentul îngrijorării ajunge la 85%, în timp ce în Filipine aceeași statistică arată un procent de 93%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel