Alianța Rusia - China, risc de fractură: de ce sunt amenințate legăturile Moscovei cu Beijingul

Diferendele teritoriale dintre China și Rusia vor crea mari probleme în relațiile celor două puteri mondiale, afirmă reputatul politolog Zbigniew Brzezinski, care mai spune că la această sursă de tensiuni se adaugă și rivalitatea dintre Moscova și Beijing pentru sferele de influență din Asia Centrală.

Fostul consilier pe probleme de securitate națională al președintelui american Jimmy Carter a participat la o dezbatere organizată la Washington de Centrul pentru Studii Strategice Internaționale unde a vorbit despre politica Rusiei în Asia și relațiile Moscovei cu China.

Relațiile Rusiei cu UE se vor înrăutăți, crede Brzezinski, motiv pentru care Moscova a devenit mai dependentă de o alianță cu China.

Politologul a explicat ce înseamnă pe cine avantajează contractul de 300 miliarde de euro privind livrarea anuală a 38 de miliarde metri cub de gaze rusești către China, în următorii 30 de ani.

"Și China este interesată de susținerea Rusiei, pentru că îi conferă un anumit grad e stabilitate. Dar dacă în anii următori vor exista noi oportunități în sectorul energetic, de exemplu, dinspre Iran? Sau noi oportunități dinspre Arabia Saudită? China deja are un contract cu Turkmenistanului, pe care în mod clar vor să-l conserve și care poate fi extins. Am impresia că de această înțelegere (privind livrarea de gaze - n.r) beneficiază ambele părți, dar, dintr-o perspectivă strategică, este mai favorabilă Chinei decât Rusiei. China are alte variante, în absența Rusiei. Nu știu care a fost prețul înțelegerii, dar discuțiile cu reprezentanții țărilor din Asia Centrală mi-au lăsat impresia că rușii au trebuit să facă concesii serioase", a spus americanul, citat de tvn24.pl.

Lista celor zece aliați ai Rusiei. De Ce stă China pe margine în problema ucraineană

Zbigniew Brzezinski, care cataloghează China drept o țară cu o putere economică în creștere, iar despre Rusia spune că este o doar putere economică regională, crede că diferendele teritoriale dintre Rusia și China vor deveni o problemă în viitor.

"China are destule relații proaste cu vecinii săi, unde există pretenții mutuale. Rușii, dar și alții, sunt îngrijorați. Cea mai mare parte a teritoriului pierdut de China a căzut în mâinile Rusiei. Deocamdată, China nu a ridicat deschis această problemă (...) Dar aceasta este problema viitorului, pe care Rusia nu o poate ignora complet", spune Zbigniew Brzezinski.

Politologul a arătat că un alt subiect delicat pentru China și Rusia este rivalitatea pentru sferele de influență în Asia Centrală, care are importanță strategică pentru ambele.

Toate "tratatele inegale" semnate de China cu puterile imperiale europene au fost dizolvate oficial după ascensiunea comuniștilor la putere în 1949, excepție făcând suprafețele întinse de teritoriu ale Chinei pe care Rusia le-a anexat sub Tratatul de la Aigun (1858) și Tratatul de la Beijing (1860). Ca urmare a celor două tratate și a unor tratate mai mici, China a pierdut peste un milion de kilometri pătrați de teritoriu în Manchuria și altă jumătate de milion de kilometri pătrați în regiunile Vestice, în favoarea Rusiei. Oficialii chinezi nu revendică public aceste teritorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel