Vânătoarea de porci mistreţi, extinsă în caz de pericol

Undă verde pentru extinderea vânătorii de porci mistreţi în cazul în care există risc crescut de pestă porcină africană. Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor a dat raport favorabil, marţi, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2017 care reglementează această măsură.

Raportul urmează să fie dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final.

Conform acestui proiect, pentru specia mistreţ, mascul, femelă şi purcel, perioada de vânătoare se extinde pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă stabilite, din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană pe suprafaţa unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe toată durata existenţei focarului.

"Datorită situaţiei în care se află România în ceea ce priveşte pesta porcină africană şi a presiunii care apare datorită vectorului principal, respectiv porcul mistreţ, era necesară această modificare. În momentul în care ANSVSA, prin metodologia de evaluare, consideră că acest grad de risc este crescut, cota de vânătoare în zona de risc crescut să fie ajustată astfel încât pericolul să fie diminuat la maxim şi să avem posibilitatea să oprim această boală", a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Petru Traian Constantin.

Decizia de declanşare a vânătorii porcilor mistreţi aparţine administratorului fondului de vânătoare

El a explicat că decizia de declanşare a vânătorii porcilor mistreţi aparţine administratorului fondului de vânătoare, dar pe perioada în care există pestă porcină va fi permisă vânătoarea extinsă a acestor exemplare.

"Tot ce ţine de decizia prin care se declanşează vânătoarea, ca perioadă, ca număr de exemplare, aparţine administratorului fondului de vânătoare, numai că această limitare în ceea ce priveşte perioada de vânătoare şi sexul, care erau reglementate până acum, pe perioada în care avem pestă porcină, va fi permisă vânătoarea extinsă în ceea ce priveşte perioada, suprafaţa şi sexul exemplarelor", a mai spus Petcu.

Acesta a menţionat că orice vânătoare va fi anunţată poliţiei de frontieră sau poliţiei în general.

"Nu cred că va fi un administrator nebun să extermine specia de mistreţ, pentru că fondurile de vânătoare trăiesc de la o generaţie la alta. Numai că acum este acest risc foarte ridicat şi vectorul principal este reprezentat de mistreţ. Avem şi alte mecanisme prin care noi încercăm să limităm intrarea virusului în ţară, gen alimente care ar putea să ajungă la frontieră şi avem blocat să intre orice aliment prin Ucraina sau Basarabia", a subliniat Petcu.

În acest moment nu sunt probleme în ceea ce priveşte pesta porcină

El a menţionat că în acest moment nu sunt probleme în ceea ce priveşte pesta porcină.

"De la cele două cazuri este linişte. Facem tot ce ţine de ANSVSA şi avem sprijinul Ministerului Agriculturii, Ministerului de Interne şi al tuturor ministerelor implicate în acest proiect. Deocamdată nu avem alte probleme şi sperăm să nu apară", a mai spus reprezentantul ANSVSA.

Preşedintele Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD Ioan Munteanu, a precizat că această modificare îi va proteja pe crescătorii de porcine.

"Legat de modificările la această lege, noi am plecat de la dorinţa de a-i proteja pe crescătorii de porcine din România de a nu se întâmpla o nenorocire. Dacă această boală, acest virus intră în ţară, România va fi blocată de la creşterea porcului, va fi un dezastru", a susţinut Munteanu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel