Urmărește emisiunea live


Traian Băsescu: UE și NATO să pună la dispoziția Ucrainei tehnică militară

Președintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că va susține în Consiliul European ca statele UE și NATO să pună la dispoziția Ucrainei tehnică militară, astfel încât armata din această țară să nu devină "carne de tun".

"Soluțiile pe care le vom susține (n.r. în Consiliul European): statele membre UE și NATO, pentru că este o suprapunere consistentă, să pună la dispoziția armatei ucrainene tehnică militară necesară pentru a nu face din armata ucraineană carne de tun, pentru a da șansa reechilibrării situației militare din estul Ucrainei", a spus șeful statului, pe Aeroportul "Henri Coandă", înainte de plecarea la Bruxelles, informează Agerpres.

El a reiterat că România va susține și înăsprirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse în domeniile financiar-bancar, energiei și transferului de tehnologie militară.

Șeful statului a arătat că la Consiliul European se vor discuta două puncte extrem de importante: Ucraina și conducerea Consiliului European.

Președintele Băsescu a susținut că este important faptul că la reuniune va participa Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, care va da informațiile la zi cu privire la evoluțiile din estul Ucrainei.

Potrivit acestuia, în Ucraina au loc infiltrări de militari ruși.

"În baza analizelor pe care le avem, punctul de vedere pe care îl voi exprima va fi următorul: în primul rând, faptul că în ultimele zece zile este o puternică escaladare a transferului de tehnică militară de vârf, inclusiv armament greu din Federația Rusă către separatiști. Al doilea element de analiză este că în același timp se produce o escaladare a participării specialiștilor în operarea tehnicii de luptă și a unor ofițeri care să conducă operațiunile separatiștilor din Federația Rusă către Ucraina în favoarea separatiștilor.

În același timp, punctul nostru de vedere este că au loc infiltrări relativ importante de militari ai Federației Ruse care nu sunt angajați în confruntarea cu armata ucraineană. Aș spune că principala țintă a militarilor ruși a fost localitatea Novoazovsk. Nu este vorba de o invazie, în analiza noastră. (...) În analiza noastră, care nu susținem că este perfectă, au loc infiltrări de militari ruși, care nu sunt implicați în ciocnirile cu armata ucraineană", a explicat șeful statului.

El a mai spus că echilibrul de forțe s-a schimbat în favoarea separatiștilor, context în care există riscul ca armata ucraineană să nu-și poată îndeplini misiunea de a lua sub control zonele Lugansk și Donețk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel