TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Multe filme, mult teatru, numai bune de stat la căldură și bucurat. Avem, așadar, un festival de filme horror & fantasy, cu multe premiere, o retrospectivă Marguerite Duras sau o zi la cinema dedicată persoanelor cu dizabilități. Sunt multe spectacole de teatru, mai ales din zona independentă, și vă puteți întâlni, de 1 decembrie, cu un pic de Caragiale. 
 
 

De Ziua Națională și în weekend, în centrul Timișoarei, avem Cobzality, dar și Surorile Osoianu și Lupii lui Calancea. Sunt și câteva concerte, și ceva petreceri, și sunt ultimele zile în care mai e deschisă Cazarma U. În plus „bufnițele” împlinesc șapte ani și-l aduc la Timișoara pe cel mai cunoscut librar scoțian.

Alegeți ce vi se potrivește, bucurați-vă de ce vi se întâmplă și nu uitați că, săptămâna viitoare, ne așteaptă zile... grele. Grele de evenimente.

Dracula TiMes, călătorie în lumea fanteziei

29 noiembrie - 3 decembrie
Cinema Timiș & Faber

Dracula TiMes are loc în premieră la Timișoara, fiind creația celor care au inițiat  Dracula Film Festival de la Braşov, eveniment deja cunoscut în plan internaţional și ajuns la a XI-a ediţie. Vor fi proiecții de filme fantasy, horror și thriller, expoziții de artă postmodernistă, cineconcerte, competiții de scurtmetraje și lungmetraje, Dracula Digital, premiere și avanpremiere naționale. 

Veți putea vedea atât „Dracula”, filmul din 1931 cu Bela Lugosi în rolul titular, cât și mult așteptatul Poor Creatures / Sărmane creaturi, câștigătorul Leului de Aur, de la Festivalul de Film de la Veneția. Sunt însă multe-multe alte tentații, așa că, dacă sunteți un fan al genului horror, veți avea o săptămână foarte plină. Proiecțiile sunt fie la Cinema Timiș, fie la Faber, iar invitatul special al festivalului este scriitorul și cineastul Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”.

Marguerite Duras, în cinci filme

29 noiembrie - 3 decembrie
Cinema Victoria

Retrospectiva este dedicată uneia dintre cele mai influente romanciere franceze a secolului al XX-lea și mai puțin cunoscutei cineaste Marguerite Duras. Întinsă pe genuri precum melodrama, comedia sau filmul-eseu, opera lui Duras explorează intersecțiile și distanțele dintre film, literatură și muzică și abordează atât viețile interioare ale protagonistelor ei, cât și teme cu largă rezonanță precum relațiile dintre clasele sociale, obsesiile amoroase, nebunia, infidelitatea sau înaintarea în vârstă. 

Filmele semnate Marguerite Duras deschid mereu noi posibilități de interpretare a experienței din sala de cinema și a relației text-imagine-sunet. După proiecții, spectatorul rămâne cu o nouă percepție asupra artei cinematografice și va înțelege filmul ca pe mediu care poate spune mai multe povești simultan, apelând la limbaje diferite.

Caleido: teatru, performance, dialog

Festivalul de arte performative Caleido, ajuns la ediția a cincea, are loc în premieră la Timișoara. Timp de cinci zile, vor avea loc 20 de spectacole de teatru, dans, performance din România și din Norvegia, cinci dezbateri și două ateliere de dans. Accesul la toate evenimentele din cadrul Caleido este liber.

Festivalul Caleido s-a dezvoltat ca o platformă a dialogului intercultural, cu mize în dezbaterea constructivă de idei, în educația culturală și în pluralitatea vocilor artistice. Promovând valori precum diversitatea, empatia și nonconformismul, sondând problematici sociale și culturale actuale, Caleido și-a propus să construiască, pentru artiști și public deopotrivă, spații deschise și diverse. 

Victoria pentru toți

În 3 Decembrie, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Cinema Victoria a pregătit un program special, gândit pentru toți. Sunt trei filme care se adresează deopotrivă publicului larg și diferitelor grupuri de persoane cu altfel de abilități: nevăzătorii, persoane surde sau cu deficiențe de auz, persoane cu dizabilități motorii sau intelectuale.

Unul dintre filme este documentarul-portret „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, care, cu această ocazie, va fi accesibilizat și pentru nevăzători. 

 

Vedeți mai multe pe Spectacola.ro - https://www.spectacola.ro/tm2023-evenimentele-saptamanii-din-cadrul-programului-timisoara-capitala-europeana-a-culturii_34949.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel