Teodorovici face praf PSD-ul după modificările aduse de Câciu la Codul Fiscal: Modifică fix ce au introdus chiar ei. Nu fac decât să distrugă economia

Eugen Teodorovici taxează PSD pentru ultimele măsuri venite de la Finanțe. 

Eugen Teodorovici, fost ministru social-democrat de Finanțe, a afirmat, în ceea ce privește modificările aduse de actuala guvernare în Codul Fiscal, că ”nu înțeleg nici raționamentul economic, adică nu au niciun argument economic, și nici măcar politic. Nu-ți aduce niciun vot, nici Stângii, nici Dreptei. Dreapta se plânge că- vezi Doamne - Ministerul de Finanțe a venit cu un set de măsuri chiar mult mai dure decât cele care au ieșit într-un final, în Codul Fiscal, cei de la liberali se plâng că dl. Ciucă nu discută cu ei în partid și că vine de la coaliție cu ele gata impuse, ceea ce mi se pare foarte ciudat. Înțeleg că în toamnă - și, sper, în septembrie - să se scoată din Codul Fiscal, în Parlament, asta cu part-time-ul și poate și alte aberații de măsuri introduse, care nu fac decât să distrugă economia. Nu înțeleg de ce PSD-ul vine și modifică ceea ce a făcut el... adică... el, eu, Ponta, nu mai contează. De ce umblați pe dividende, în domeniul HoReCa? Aveți și alte zone de unde puteți aduce și voturi”. 

Propunerea lui Teodorovici de a reseta România

”Dincolo de asta, (...) cred cu tărie că amnistia fiscală, adică data până la care toți să-și declare bunurile să declare, să plătească un impozit mai mare la stat și să nu aibă urmări la DNA, este măsura aplicată de Germania, pentru că nu cei mari vor fi loviți, ci exact cei mici, care au muncit în afară și și-au făcut o casă, și-au luat o mașină după ce mulți, din păcate, au muncit la negru și nu vor putea dovedi contractele pentru a-și susține averea. Ei vor fi loviți. Statul va veni peste ei și-i va întreba. În acel moment, amnistia pe ei îi va salva și va fi o resetare a României” a mai spus fostul ministru de Finanțe, la Realitatea Plus. 

Contracte part-time, impozitate full time, chiar de la 1 august

Amintim că deși se spunea că vor fi impozitate contractele part-time în sistem full time de la începutul anului viitor, acest lucru se va întâmpla chiar de la 1 august, acesta fiind unul dintre subiectele invocate mai sus de către Eugen Teodorovici. 

Adrian Câciu, ministru de Finanțe, spunea că Guvernul nu a găsit a fi oportun și necesar ”să facă ajustări radicale de mediu fiscal, că este bine să își continue traiectoria pe care a început-o încă de la începutul acestei guvernări de susținere a mediului de afaceri, de consolidare a mediului de afaceri onest și care asigură o competiție loială, de reașezare a sarcinii fiscale pe contributori astfel încât să nu mai existe discriminări și de completare, din perspectiva investițională, a volumului pe care statul român îl pune la dispoziție și pe partea de fonduri europene și pe partea de stimuli economici din bugetul de stat.” El a anunțat, în treacăt, ”limitarea beneficiilor impozitate favorabil, salariale, la 33% față de salariul aflat în plată și ajustarea modului în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții.”

Enumerând excepțiile, a spus: ”Dacă cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time, dacă nu se plătesc contribuții la nivelul salariului minim. Pe de altă parte, există și excepțiile cu privire la studenți, elevi, pensionari și persoane cu dizabilități.”

Concret, iată cine vor fi cei exceptați, conform Ordonanței de Guvern: 

- cei cu mai multe contracte de muncă, dacă baza lunară de calcul aferentă este cel puțin egală cu salariul minim brut;

- elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;

- ucenici de până la 18 ani;

- persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;

- pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii).

La 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Rămân astfel vizați de modificare 703.483 de angajați care muncesc part-time. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel