Te confrunți cu pusee de transpirație? Care sunt cauzele acestora

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dacă te confrunți adesea cu pusee de transpirație, trebuie să știi că în spatele acestora se pot ascunde afecțiuni serioase. Iată care sunt acestea și ce măsuri ar trebui să iei.

Este normal să transpiri atunci când te afli într-un mediu cu temperaturi ridicate, în timpul verii sau când faci exerciții fizice, deoarece transpirația are rolul de a menține temperatura corpului constantă. Însă, dacă te confrunți cu pusee de transpirație fără niciun motiv sau dacă transpiri mai mult decât de obicei, ar putea fi vorba despre o problemă de sănătate, care necesită rezolvare. De aceea, nu mai sta pe gânduri și cere sfatul unui medic, fiindcă el este singurul în măsură să îți recomande un tratament adecvat, care să te scape de transpirația excesivă.

Cauzele puseelor de transpirație

Puseele de transpirație (sau bufeurile) pot apărea ca urmare a unui tratament medicamentos sau din cauza stresului, a anxietății, a diabetului zaharat, a tiroidiei hiperactive și chiar a menopauzei.

Efectele secundare ale unui tratament medicamentos

Unele medicamente pot determina apariția puseelor de transpirație. Printre acestea se numără: analgezicele, antibioticele, antiviralele, pastilele pentru tratarea bolilor cardiovasculare și a tensiunii arteriale, medicamentele hormonale, medicamentele pentru afecțiuni oculare, pulmonare sau urologice. Și chimioterapia poate genera bufeuri.

În cazul în care te confrunți cu bufeuri din cauza unui tratament medicamentos, discută cu medicul curant, pentru alte variante de tratament.

Stresul și anxietatea

Mulți oameni pot experimenta pusee de transpirație, atunci când sunt stresați sau anxioși. În acele momente, organismul se pregătește pentru acțiune și devine tot mai alert la potențialele provocări sau pericole. Stresul și anxietatea se manifestă și prin puls crescut, îngrijorare excesivă, teamă nefondată, tremor, gură uscată, incapacitatea de relaxare și dificultatea de a dormi.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate provoca daune vaselor de sânge și nervilor, fapt ce are o acțiune agresivă asupra glandelor sudoripare. De aceea, organismul persoanelor afectate nu se mai poate răci la fel ca de obicei și tinde să se deshidrateze mai ușor.

Sfatul medicilor este ca pacienții cu diabet să își verifice mai frecvent nivelul de zahăr din sânge, pentru a preîntâmpina eventualele probleme care pot apărea.

Tiroida hiperactivă

O tiroidă hiperactivă duce la hipertiroidism, o afecțiune care produce prea mulți hormoni tiroidieni. Aceasta poate afecta modul în care corpul își reglează temperatura și îi determină pe cei afectați să transpire mai mult decât de obicei. Hipertiroidismul se mai manifestă și prin oboseală, păr fragil, ciclu menstrual neregulat, pierdere inexplicabilă în greutate și piele fragilă. Dacă ai aceste simptome, nu mai sta pe gânduri și fă-ți o programare la un medic endocrinolog.

Menopauza

Menopauza este caracterizată de încetarea funcției ovariene, atât pe cea de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Mai mult, menopauza se definește ca fiind absența, timp de un an, a menstrelor, ceea ce duce la modificări hormonale drastice. Acestea duc la apariția puseelor de transpirație, manifestări ce pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de apă rece, a îmbrăcatului în haine mai subțiri sau prin aplicarea unor comprese reci.

Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, cere sfatului unui medic (ginecolog sau endocrinolog), scrie BZI.

Scăderea tensiunii arteriale. Află cum poți scăpa de hipertensiune în mod natural

Hipertensiunea arterială reprezintă o „boală tăcută”, care nu are simptome specifice. Aceasta se manifestă prin creșteri bruște și importante ale tensiunii arteriale, caracterizate prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi, tulburări de vedere, senzație de greață și stare generală de rău. Dacă nu își controlează tensiunea periodic, multe persoane suferă de tensiune mare de mulți ani, chiar fără să fie în cunoștință de cauză. În cazul în care nu este diagnosticată la timp, hipertensiunea poate afecta inima, vasele cerebrale, dar și rinichii.

Descoperită încă din faza incipientă, hipertensiunea poate fi combătută prin metode simple, care nu necesită tratament medicamentos. Plimbarea, respirația lentă, meditația, alimentele bogate în potasiu, ciocolata neagră, coenzima Q10, dar și altele asemănătoare constituie elemente importante, de care trebuie să ții cont, atunci când vrei să îți scazi tensiunea arterială în mod natural (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel